Firma » Biznes

Dachser wyróżniony za dynamikę przychodów w rankingu firm TSL

Polska organizacja Dachser znalazła się na 6. miejscu rankingu firm TSL 2013 według dynamiki przychodów, na 25. w zestawieniu stworzonym według wielkości przychodu oraz na 7. w podkategorii firm świadczących usługi logistyczne. Dachser otrzymał również specjalne wyróżnienie za dynamikę przychodów.

19. edycja rankingu firm TSL została przygotowana przez serwis internetowy businessvoice.pl oraz dziennik ogólnopolski – Dziennik Gazetę Prawną. W rankingu wzięło udział ponad 70 firm działających na terenie Polski, których łączny przychód wyniósł prawie 16 mld PLN. W rywalizacji udział wzięły wyłącznie firmy, które w 2013 roku uzyskały przychód z działalności podstawowej TSL na poziomie co najmniej 2 mln złotych i stanowił on nie mniej niż 51% wartości przychodu ogółem.
„Wyniki tegorocznego rankingu firm TSL pokazują przede wszystkim  znaczny optymizm wśród przedstawicieli firm, najwyższy od 2009 roku oraz, co jest szczególnie pozytywne, zwiększenie zatrudnienia w branży” – komentuje Grzegorz Lichocik, prezes zarządu Dachser w Polsce. „Poza tym cieszymy się, że Dachser z roku na rok zajmuje coraz wyższe miejsce w rankingu firm TSL i mamy nadzieję, że nasze wyniki pozwolą nam w niedalekiej przyszłości  znaleźć się w pierwszej dziesiątce firm z sektora TSL mających największy przychód w Polsce” – dodaje. Wyróżnienie dla Dachser za dynamikę przychodów podczas uroczystej Gali Branży TSL 24 czerwca odebrał Michał Simkowski, kierownik oddziałów Dachser w Strykowie, Gdańsku i Wrocławiu.
Partnerami rankingu są firma badawcza TNS Polska oraz wydawca businessvoice.pl – Blue Media, a nadzór merytoryczny nad nim sprawowała prof. dr hab. Halina Brdulak ze Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
O Dachser:
Dachser, rodzinna firma z siedzibą w Kempten w Niemczech, jest jednym z wiodących operatorów logistycznych w Europie.
Dachser oferuje kompleksową logistykę transportu, magazynowania oraz usługi dodane w trzech obszarach biznesowych: Dachser European Logistics, Dachser Food Logistics i Dachser Air & Sea Logistics. Kompleksowe i interdyscyplinarne usługi, takie jak logistyka kontraktowa, konsulting oraz rozwiązania branżowe uzupełniają ofertę firmy. Gęsta sieć transportowa w Europie i na świecie wraz ze zintegrowaną technologią informatyczną umożliwiają świadczenie inteligentnych usług logistycznych o zasięgu globalnym.
Z pracownikami w liczbie 25.000 w 471 lokalizacjach na całym świecie, Dachser w 2013 roku osiągnął przychody w wysokości prawie 5 miliardów euro i obsłużył około 70 mln przesyłek.
Dachser w Polsce w 2013 roku osiągnął przychody w wysokości 199,1 mln PLN oraz obsłużył 766.168 przesyłek o tonażu 261.434 ton. Firma zatrudnia obecnie 295 pracowników w 8 oddziałach.
Więcej informacji: www.dachser.pl

katarzyna.prochniak@globalbrand.pl