Firma » Praca

Data scientist – specjalista pilnie poszukiwany

Specjaliści data science, w dobie cyfryzacji i rosnącej ilości generowanych danych, stali się jednymi z najbardziej pożądanych pracowników na rynku pracy. Kim są badacze danych? Jak uczyć się tego zawodu?

Czym kierować się przy wyborze pracodawcy? Na te pytania odpowiadają eksperci SAS Institute Polska.

Według danych Gartnera do 2020r. na świecie może być nawet 26 miliardów połączonych urządzeń tworzących nowe dane. Rozwój nowych technologii w zakresie Big Data i co za tym idzie, potrzeba zarządzania coraz większą ilością danych i informacji, przyczyniły się do powstania nowej specjalizacji - data scientist. Historia tego zawodu jest dość krótka − sięga 2008r., kiedy to D.J. Patil i Jeff Hammerbacher, odpowiedzialni wtedy za analitykę w LinkedIn i Facebook, użyli tego terminu po raz pierwszy. Już kilka lat później Hal Varian, główny ekonomista Google, określił ten zawód jako najbardziej pożądany w tym dziesięcioleciu. A co tak naprawdę kryje się pod nazwą data scientist?

Specjaliści data science bardzo często zaczynali swoją karierę jako analitycy danych lub statystycy, jednak ich rola znacznie się poszerzyła w momencie, kiedy okazało się, że o skutecznym rozwoju i przewadze konkurencyjnej przedsiębiorstw decyduje umiejętność analizowania coraz większych zbiorów różnorodnych danych. W oparciu o rekomendacje, oparte na tak szerokich i zaawansowanych analizach, przedsiębiorstwa są w stanie budować nowe strategie i wytyczać właściwe kierunki działań.

W miarę rozwoju środowisk Big Data oraz technologii przechowywania i przetwarzania wielkich zbiorów danych, takich jak Hadoop, znacząco zmienia się podejście firm do wykorzystania danych w działalności biznesowej. Dane to dziś kluczowe aktywa. Wymagają one analitycznego podejścia, twórczej dociekliwości i umiejętności wydobycia z nich wartościowej wiedzy, która zapewni przewagę konkurencyjną i wzrost biznesu. Do realizacji tych zadań firma potrzebuje specjalistów, których nazywamy data scientist - mówi Miłosz Trawczyński, Business Consulting Manager w SAS Institute Polska.
Zapotrzebowanie na „władców danych” − jak czasami określa się specjalistów data science − z roku na rok jest coraz większe. Wystarczy wspomnieć, że według ankiety firmy Glassdoor „25 Best Jobs in America” z 2016r., ta specjalizacja jest najbardziej poszukiwanym zawodem w USA. Również w Polsce firmy coraz śmielej zgłaszają zapotrzebowanie na tego typu pracowników. Umiejętność rozwiązywania problemów, komunikatywność oraz niezaspokojona ciekawość dotycząca funkcjonowania różnych mechanizmów – to tylko przykładowe umiejętności, które będą atutem dla pracodawcy. Oprócz tego należy posiadać wiedzę w zakresie: statystyki, języka programowania np. SAS, R lub Python, bazy danych, jak np. MySQL oraz PostSQL, wizualizacji danych czy technik raportowania.

Czytaj całość tutaj: http://magazynit.pl/kraj/data-scientist-specjalista-pilnie-poszukiwany.html

openmediagroup