Gospodarka » Żywność

Dawtona: nadchodzi ochłodzenie… na talerzu!

Dawtona: nadchodzi ochłodzenie… na talerzu!
Zobacz więcej zdjęć »
Latem najchętniej sięgamy po potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gdy na zewnątrz wciąż jeszcze ciepło, świetnie sprawdzą się chłodniki, które nie tylko dadzą uczucie sytości, lecz również ugaszą pragnienie. Z pomocą warzywnych produktów Dawtony ich przyrządzenie zajmie nam zaledwie kilka chwil.

W czasie upałów powinniśmy szczególnie zadbać o obecność w naszej kuchni produktów, które dodadzą nam energii i orzeźwienia. Chłodniki będą dobrym rozwiązaniem dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za piciem wody mineralnej: ta chłodna zupa odpowiednio uzupełni płyny w naszym organizmie, zaspokoi głód oraz pragnienie. Taki posiłek możemy zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: z łatwością zjemy go zarówno w pracy, jak i na rodzinnym pikniku!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

By przygotowanie potrawy było proste, a samo jedzenie przyjemne, warto sięgnąć po produkty, które przyspieszą ich przygotowanie. Do klasycznej wersji, czyli chłodnika litewskiego idealnie będzie pasował…Sok z buraków z jabłkiem Dawtona. Wystarczy dodać go do przygotowanej wcześniej bazy, jaką będzie kefir zmieszany z jogurtem naturalnym, świeżym koprem oraz szczypiorkiem, by uzyskać pyszną chłodną zupę w nowoczesnym wydaniu. Na fanów śródziemnomorskich smaków czeka pomidorowa rodzina Dawtony, na czele z Pomidorami krojonymi z ziołami, z pomocą których wyczarujemy smaczne i pożywne gazpacho – przysmak rodem z Hiszpanii. Lekkie danie, pełne dojrzałych pomidorów i aromatycznych ziół będzie doskonałym pomysłem nie tylko na obiad w pracy, lecz sprawdzi się również doskonale podczas letnich imprez w ogrodzie.

 

Poniżej podpowiadamy przepis na gazpacho według Dawtony:

 

Gazpacho

Składniki:

2 puszki Pomidorów krojonych z ziołami Dawtona

1 ogórek

¼ papryki

2 plastry cebuli białej

2 plastry cebuli czerwonej

1 ząbek czosnku

3 lub 4 łyżki oliwy

2 łyżeczki octu winnego

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Obranego ze skórki ogórka, paprykę, cebulę białą i czerwoną oraz czosnek pokroić w kostkę. Umieścić warzywa w blenderze, dodać pomidory z puszki Dawtona, ocet winny, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Zmiksować wszystko na gładką masę, a pod koniec miksowania dodać oliwę z oliwek. Można podawać z kostkami lodu lub wstawić na kilkanaście minut do lodówki w celu schłodzenia. 

 

Sok z buraków z jabłkiem oraz Pomidory krojone z ziołami Dawtona dostępne są w sklepach, w cenie 1,65 zł/ 330 ml oraz 2,79 zł/400 g.

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »