Technologie » Internet

Deklaracja śmieciowa przez Internet? To możliwe!

Uiszczanie opłaty śmieciowej, czyli fachowo zwanej opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, jest obowiązkiem właścicieli niemal każdej posesji. Chcesz wiedzieć jakie masz obowiązki w tym zakresie i czy kwestie związane z opłatą możesz załatwić przez Internet? Spójrz na nasze porady.

Odpady komunalne, czyli?

Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi dotyczy właścicieli domów lub mieszkań, współwłaścicieli, użytkowników wieczystych oraz jednostek organizacyjnych zarządzających nieruchomością. Warunkiem uiszczania opłaty jest powstawanie w obrębie nieruchomości odpadów komunalnych, potocznie zwanych śmieciami. Należy pamiętać, że w standardowy sposób nie należy utylizować odpadów niebezpiecznych.

Warto mieć na uwadze również fakt, że w przypadku niesegregowania odpadów opłaty będą wyższe. Segregowanie śmieci jest obowiązkiem każdego właściciela i mieszkańca nieruchomości i dzieli się na 5 frakcji. Niebieski pojemnik służy do utylizacji papieru, zielony szkła, a żółty metali oraz tworzyw sztucznych. Oprócz tego jest jeszcze brązowy pojemnik na bioodpady oraz czarny na odpady zmieszane.

Jakie obowiązki ma właściciel nieruchomości?

Jeśli zaliczasz się do katalogu podmiotów wyszczególnionych powyżej, czyli posiadasz nieruchomość, zarządzasz nią jako użytkownik wieczysty czy jednostka organizacyjna, masz kilka obowiązków w zakresie gospodarowania odpadami komunalnymi. Musisz na przykład wyposażyć nieruchomość w odpowiednie pojemniki z podziałem na segregację. Mogą być to kubły lub też worki. Odpady w ramach nieruchomości powinny być zbierane w sposób selektywny zgodnie z obowiązującymi wymaganiami. Kolejnym obowiązkiem jest przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej albo wyposażenie jej w zbiornik bezodpływowy na nieczystości lub też przydomową oczyszczalnię ścieków. Wreszcie, właściciel musi dostosować się do obowiązujących przepisów i innych zasad gospodarowania odpadami komunalnymi ustalonych w obrębie danej gminy.

Jak rozliczyć się najwygodniej?

Jeśli preferujesz wygodne rozliczenia online, to również w przypadku opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi możesz rozliczyć się w ten sposób. Deklaracja smieciowa przez internet to wygodny sposób na rozliczenie bez konieczności wizyty w Urzędzie. Aby wygodnie załatwić wszystkie formalności związane z opłatą śmieciową w zaciszu własnego domu najlepiej skorzystać z narzędzia Przyjazne Deklaracje. Kalkulator Przyjazne Deklaracje to metoda na dokładne oszacowanie stawek podatkowych, wygenerowanie odpowiednich dokumentów oraz wskazanie w razie potrzeby niezbędnych załączników. Opłatę, której wysokość poznasz w trakcie rozliczania, możesz również uiścić za pośrednictwem Internetu lub jeśli to dla Ciebie wygodniejsze – w kasie Urzędu. W trakcie wypełniania formularza musisz wskazać niezbędne informacje na temat Twojej nieruchomości (takie jak np. liczba zamieszkujących ją osób) oraz wybrać odpowiedni Urząd, w którym chcesz się rozliczyć. Cała procedura jest prosta, szybka i nie wymaga wychodzenia z domu. Spróbuj i przekonaj się, że rozliczenie podatkowe może być prostsze.

slawek