Firma » Biznes

Dekpol podsumował wyniki finansowe za I kwartał 2015 r.

Aż o ponad 80% do 77,5 mln zł wzrosły w I kwartale br. przychody Dekpol w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku.

Dekpol w I kwartale br. osiągnął przychody na poziomie 77,5 mln zł, czyli o ponad 80% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Z kolei wynik na działalności operacyjnej w ujęciu r./r. poprawił się o około 34% do 2,2 mln zł. Natomiast zysk netto po pierwszych trzech miesiącach tego roku wyniósł nieco ponad 1 mln zł, co oznacza wzrost o około 77% względem zeszłego roku. Kapitały własne spółki na koniec marca br. wyniosły 102,8 mln zł i były blisko dwukrotnie wyższe niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
Zarząd Spółki specjalizującej się w usługach generalnego wykonawstwa, produkcji konstrukcji stalowych i osprzętu do maszyn budowlanych oraz działalności deweloperskiej, podkreśla, że ze względu na sezonowość typową dla branży budowlanej najwyższe przychody ze sprzedaży są realizowane w III i IV kwartale roku. Jednakże w I kwartale 2015 roku odnotowano także sprzyjającą aurę pogodową. „Początek roku był dla nas udany. Na poprawę wyników finansowych istotny wpływ miało zwiększenie obrotów przy wyższej marży brutto ze sprzedaży. Spodziewamy się dalszej poprawy w kolejnych kluczowych okresach roku dzięki posiadanemu i realizowanemu bogatemu portfelowi zamówień" - powiedział Mariusz Tuchlin, Prezes Dekpol S.A.
Drugi kwartał br. Dekpol rozpoczął realizując kontrakty, spośród których do najważniejszych należy zaliczyć: budowę Galerii Neptun w Starogardzie Gdańskim, Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni, hali produkcyjno - magazynowej z częścią biurową, socjalną i techniczną w Tczewie, remont i rozbudowa Hotelu Aubrecht w Koprzywnicy, budowę obiektu biurowo - magazynowego w Sosnowcu oraz centrum logistycznego dla 7R Logistic Kokotów. Wartość tych kontraktów sięga łącznie około 170 mln zł netto.

www.dekpol.pl