Gospodarka » Żywność
Delektuj się smakami jesieni – wybierz zupy!
Zobacz więcej zdjęć » |
Jesień serwuje nam szeroką gamę owoców i warzyw. Śliwki, jabłka, buraki, dynie, ziemniaki - to tylko kilka z nich. Korzystajmy z tych skarbów do samego końca!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Postawmy na zupy. Te niezwykle lekkie, a równocześnie pożywne dania to idealna propozycja na początek jesieni. Do tego świetnie rozgrzewają. Jako baza do nich sprawdzą się produkty Piątnicy – Mleko Wiejskie oraz Śmietana 10%, które wzbogacą ich smak oraz dodadzą daniom delikatności.
Mleko Wiejskie od Piątnicy jest naturalne i świeże. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza unikalnej technologii wytwarzania opartej na naturalnej mikrofiltracji i delikatnej pasteryzacji.Dzięki niej Mleko Wiejskie od Piątnicy zachowuje też cenne dla zdrowia składniki odżywcze − wapń, potas, fosfor, witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. W kremowych zupach, przełamie smak i nada daniu lekkości.
Dla fanów delikatności dobrym wyborem będzie Śmietana 10% od Piątnicy. Jej jogurtowa konsystencja to gwarancja subtelnego smaku i aromatu, a także kremowej lekkości. Została ukwaszona w tradycyjny sposób, a w swoim składzie zawiera wyłącznie mleko i żywe kultury bakterii. W kuchni idealnie komponuje się z owocowymi zupami i sałatkami.
Skorzystaj z pomysłów na pyszny krem z dyni i zupę śliwkową
Krem z dyni z mleczną pianką
Składniki:
· 750g dyni piżmowej (waga po obraniu)
· 0,5 l Mleka Wiejskiego 3,2%od Piątnicy
· oliwa z oliwek
· średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· ok. 1,2 litra bulionu warzywnego
· gałka muszkatołowa
· tymianek (najlepiej świeży: 8-9 gałązek)
· sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i wycinamy z niej miąższ. W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czekamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i całość lekko podsmażamy. Dorzucamy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy mieszając przez ok. 6-7 minut. Dodajemy świeży tymianek (jeżeli stosujemy suszony dodajemy go nieco wcześniej – razem z dynią), łyżeczkę pieprzu oraz szczyptę soli.
Wlewamy mleko oraz bulion, tak by przykryły dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy garnek i gotujemy przez ok. 10-12 minut aż dynia zmięknie. Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę, dodając ewentualnie bulionu.
Przed podaniem przygotowujemy mleczną piankę: można to zrobić specjalnym spieniaczem do mleka lub mikserem.
Sposób podania:Rozlaną do talerzy zupę dekorujemy mleczną pianką oraz posypujemy tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zupa śliwkowa
Składniki:
· 1 kg śliwek
· 3-4 łyżki Śmietany 10% od Piątnicy
· 3 łyżeczki brązowego cukru
· kilka goździków
· laska wanilii
· 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: Śliwki bez pestek kroimy w paseczki i gotujemy 20 minut w 3 litrach wody razem z goździkami, wanilią i cynamonem. Dodajemy cukier i zaprawiamy całość Śmietaną 10% od Piątnicy. Podajemy, wedle upodobania, gorącą lub zimną.
Mleko Wiejskie 3,2% od Piątnicy jest dostępne w sklepach w wygodnej butelce z uchwytem w cenie 2,89 zł / 1 l. Śmietana 10% - jogurtowa kosztuje 1,59 zł / 200 g.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)