Zdrowie » Medycyna
Dieta bezglutenowa – co to takiego?
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Głównym celem diety bezglutenowej jest wyeliminowaniu tego składnika z jadłospisu osoby uczulonej. Niestety jest to niezbędne do utrzymania zdrowego trybu życia, bowiem nawet śladowe ilości glutenu mogą zaszkodzić osobom, które wykazują glutenową nietolerancję. Nawet sporadyczne spożycie produktów z glutenem może odbić się na wiele dni, a nawet tygodni na naszym zdrowiu, zatem nie należy rezygnować z przyjętych norm dietetycznych i trzymać się sprawdzonych przepisów bezglutenowej żywności.
Gluten – jest mieszaniną białek roślinnych gluteniny oraz gliadyny, które znajdują się w ziarnach niektórych zbóż (żyta, jęczmienia czy pszenicy).
Nietolerancję na gluten wykazuje ok. 1% populacji, których organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciw glutenowi, zapobiegając jego skuteczne wchłanianie.
Do produktów naturalnie bezglutenowych zaliczamy między innymi: kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, proso, grykę, tapiokę, amarantus, maniok, soczewicę, fasolę, sago, sorgo, orzechy, mięso, owoce i warzywa.
Zalety diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa to tak naprawdę styl życia i im szybciej osoby nietolerujące glutenu to zrozumieją, tym łatwiej będzie im nie tylko wytrwać, ale i czerpać ogrom korzyści z podjętej decyzji. Przejście na dietę bezglutenową zaowocuje dużo lepszym samopoczuciem, poprawą humoru oraz znaczną poprawą wyników badań lekarskich.
Głównymi zaletami diety bezglutenowej są:
Budowanie świadomości żywieniowej – osoba na diecie bezglutenowej musi sprawdzić etykietę produktu, który zamierza kupić. Rozsądnie dobierane produkty i wiedza na ich temat są podstawą diety, a z czasem „bezglutenowcy” są w stanie błyskawicznie prześledzić wzrokiem wszystkie składniki na opakowaniu i wybrać tylko te produkty, które spełniają określone normy.
Zdrowa dieta – znając nie tylko zawartość, ale i wpływ wybranych składników zawartych w produktach sklepowych na swój organizm, „bezglutenowiec” nie przyjmuje zbędnych konserwantów i syntetyków.
Nowe kulinarne wyzwania – przechodząc na dietę bezglutenową, nie obejdzie się, bez rezygnacji z niektórych składników wykorzystywanych w codziennej diecie. Ciągłe poszukiwania zastępników otwiera przed nami nowe horyzonty smaków i połączeń, o których wcześniej nawet nie zdołalibyśmy pomyśleć.
Koniec obżarstwa – w związku z koniecznością unikania większości dostępnych na rynku słodyczy, do których produkcji wykorzystywana jest mąka, każde spotkanie z rodziną czy znajomymi skutkuje uniknięciem tuczących i zapychających żołądek przekąsek, chipsów, paluszków i tego typu łakoci. Nie oznacza to jednak, że „bezglutenowiec” musi całkowicie rezygnować ze słodyczy, bowiem na rynku dostępne są zdrowe, słodycze bezglutenowe.
Rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności – konieczność poszukiwania nowych rozwiązań kulinarnych to dla osoby na diecie bezglutenowej pole do popisu. Odkrywanie gatunków kaszy, połączeń owocowych, upieczenie bezglutenowego ciasta, samodzielne pieczenie chleba i wiele innych kulinarnych aktywności sprawia, że nasza dieta staje się nie tylko zdrowa i pożywna, ale i zróżnicowana na tyle, że z pewnością nie będziemy się w kuchni nudzić.
Artykuł przygotowany w konsultacji z polskim producentem bezglutenowej żywności BALVITEN
Nadesłał:
MariuszMax
|
Komentarze (0)