Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Dieta w leczeniu onkologicznym
Zobacz więcej zdjęć » |
Stopień zaawansowania choroby nowotworowej, rodzaj nowotworu oraz tzw. choroby współtowarzyszące – to podstawowe czynniki, jakie bierze pod uwagę specjalista dietetyk. Takiego specjalistę znajdziemy w każdej poradni onkologicznej. - Jego zadaniem jest opracowanie indywidualnej diety chorego, która powinna być dopasowana do objawów choroby nowotworowej i zastosowanej terapii. Dieta powinna uwzględniać skutki uboczne zastosowanego leczenia onkologicznego – wyjaśnia Lucyna Zubrzycka, dietetyk z Centrum Medycznego OnkoTerm w Rybniku.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Lista ubocznych skutków terapii onkologicznej jest bardzo długa. Ale do najczęstszych należą wymioty, biegunki, zaparcia, owrzodzenia jamy ustnej. - Trzeba pamiętać, że mimo zaawansowania nowych leków, leczenie onkologiczne oddziałuje nie tylko na sam nowotwór, ale na całe ciało pacjenta. Dlatego tak ważne jest prawidłowe żywienie, gdzie odżywić trzeba cały organizm! – podkreśla dietetyk.
Zapotrzebowanie energetycznego pacjenta onkologicznego może być nawet o 20% wyższe niż u zdrowej osoby, w tym samym wieku i tej samej płci. Dieta w chorobach nowotworowych i w leczeniu onkologicznym z jednej strony ma za zadanie nie dopuścić do wychudzenia ciała pacjenta, a z drugiej poprawić działanie przyjmowanych leków oraz oddziaływać na system odpornościowy.
- Posiłki powinny dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów – wyjaśnia L. Zubrzycka. Białko wpływa korzystnie na układ odpornościowy , a węglowodany odpowiadają za prawidłowy metabolizm białek. Z kolei tłuszcze pozytywnie wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych, a witaminy i składniki mineralne mają działanie antyoksydacyjne.
Główna zasada jest taka, by posiłki nie były ciężkostrawne i doprawiane do smaku odczuwanego przez chorego, który zmienia się w trakcie leczenia onkologicznego. - Uważajmy jednak na zbytnią ostrość, szczególnie jeśli pojawiają się problemy w jamie ustnej! Serwujemy mniejsze posiłki, ale częściej. W menu powinny znaleźć się również produkty zawierające skrobię, która przeciwdziała powstawaniu wymiotów – radzi dietetyk z rybnickiego OnkoTerm.
Prawidłowo skomponowane posiłki to także profilaktyka dla naszego zdrowia! Musimy pamiętać, że dieta, która ma zapobiegać różni się jednak od tej stosowanej podczas leczenia onkologicznego. Przykładem jest cebula, która ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie jelita grubego. Natomiast w trakcie terapii nowotworowej jelita, cebula nie jest wskazana.
Niezależnie od rodzaju diety, zawsze powinniśmy pamiętać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów. Dzienna dawka to około 2 litry. - Najlepiej sięgajmy po wodę mineralną, mamy wtedy pewność, że nie zajdą żadne reakcje między napojami a lekami. W chorobach nowotworowych układu pokarmowego zwróćmy uwagę, aby nie były to napoje gazowane, która podrażniają narządy – kończy Lucyna Zubrzycka z Centrum Medycznego OnkoTerm w Rybniku.
Nadesłał:
introPR
|
Komentarze (0)