Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Dni Dawcy Szpiku w Wola Parku

13 października obchodzimy Ogólnopolski Dzień Dawcy Szpiku. Z tej okazji w najbliższy weekend 14-15 października Wola Park wraz z Fundacją DKMS organizują akcję rejestracji potencjalnych dawców komórek macierzystych krwi lub szpiku.

Warto przyjść i wziąć udział w badaniu, które jest bezpłatne, bezbolesne i trwa tylko chwilę. Dzięki niemu istnieje szansa na podarowanie komuś nowego życia.

W Polsce co godzinę ktoś dowiaduje się, że ma białaczkę, czyli nowotwór krwi. Prawdopodobieństwo znalezienia odpowiedniego dawcy niespokrewnionego dla pacjenta jest bardzo niskie. Wynosi zaledwie od 1:20000 do 1:kilku milionów. Im więcej potencjalnych dawców zarejestruje się w bazie, tym większa szansa na uratowanie życia chorym na raka krwi.

Kto może zostać dawcą?

Zarejestrować może się każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, ważący minimum 50 kg (bez dużej nadwagi). Kwalifikacja odbywa się poprzez przeprowadzenie wstępnego wywiadu medycznego, wypełnienie formularza z danymi osobowymi oraz pobranie wymazu z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka. Na podstawie pobranej próbki zostają określone cechy zgodności antygenowej, a jeśli okaże się, że kod genetyczny dawcy zgadza się z kodem genetycznym chorego, wtedy dochodzi do przeszczepienia.

Rejestracja potencjalnych dawców szpiku odbędzie się w Wola Parku w sobotę i niedzielę, w godzinach otwarcia Centrum. Aby się zarejestrować, należy zabrać ze sobą dokument tożsamości z nr PESEL. Wolontariusze fundacji będą czekać na chętnych na placu przy sklepie KappAhl.

beyondpr