Gospodarka » Żywność
Dobrze nadziana Wielkanoc - przepisy na faszerowane przystawki
Zobacz więcej zdjęć » |
Do przekonania się jak smaczne są faszerowane jajka i pomidory zapraszają laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W ramach realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia, propaguje się rodzimą żywność wysokiej jakości. Wybierając artykuły spożywcze oznaczone znakiem „Doceń polskie”, konsumenci mają pewność, że zostały one sprawdzone przez Lożę Ekspertów i są warte spróbowania.
Jaja faszerowane
Propozycja WSP „Społem” z Kielc
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 150 g łososia wędzonego w płatach
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim.
Faszerowane pomidory
Do przygotowania przystawki zachęca WSP „Społem” z Kielc
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 20g wędzonej szynki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 200g sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Przygotowanie:
Szynkę, ser, jajko oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu i dodajemy do nich Majonez Kielecki (w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem).Po dokładnym umyciu pomidorów, odcinamy ich górną cześć, a następnie ostrożnie drążymy środek, pozostawiając na bokach miąższ. Wydrążone pomidory napełniamy przygotowaną wcześniej pastą i dekorujemy je wg uznania.
Majonez Kielecki jest najważniejszym, ale nie jedynym produktem Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” z Kielc. Sześć specjałów z szerokiego portfolio tej firmy nagrodzono znakiem promocyjnym. Poza Majonezem Kieleckim, certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT zdobyły: Majonez Kielecki Omega-3, Musztarda Kielecka Delikatesowa Stołowa (nagrodzono je dwukrotnie), a także: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym, Ketchup Kielecki pikantny Extra i Ketchup Kielecki łagodny Extra.
Jaja faszerowane czerwoną papryką
Przepisem dzieli się firma „Ogródek Dziadunia”
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 4 połówki czerwonej Papryki konserwowej Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Trzy połówki Papryki konserwowej Ogródka Dziadunia miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek, Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę - część łączymy z masą, a część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.
Ogródek Dziadunia to firma, która może pochwalić się zdobyciem sześciu certyfikatów za swoje wyroby. PozaPapryką konserwową, Loża Ekspertów nagrodziła także: Buraczki wiórki, Kapustę kiszoną z grzybami leśnymi, Sok tłoczony naturalny 100 proc. jabłko, Syrop z malin (wszystkie zdobyły także tytuły TOP PRODUKT) oraz Ogórki konserwowe.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)