Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Dobrze widzieć bez okularów

Przychodzi taki okres w życiu człowieka, gdy musi w końcu sięgnąć po okulary do czytania. Zwykle pierwsze objawy nieostrego widzenia z bliska, zwanego starczowzrocznością zaczynają się po 45 roku życia. Jeśli chcemy moment założenia okularów odsunąć w czasie, pomyślmy o soczewkach wewnątrzgałkowych.

Ten moment czeka nieuchronnie nas wszystkich - pogorszenie ostrości widzenia związane z wiekiem. starzenia się organizmu, a co za tym idzie, zmniejszenia elastyczności soczewki oka oraz zwiększenia wiotkości mięśni z nią współpracujących. Presbiopia dotknie każdego, bez względu na to czy w młodości miał wadę wzroku, czy też miał prawidłową ostrość widzenia. Wraz ze stopniową utratą elastyczności maleje zdolność  wyraźnego widzenia obiektów znajdujących się w niewielkiej odległości. Na początku mogą występować trudności z przeczytaniem drobnego druku, np. w rozkładzie jazdy lub na ulotce leku, ponieważ zaczynają pojawiać się problemy w odróżnianiu liter, a oczy szybciej się męczą podczas czytania i patrzenia na ekran komputera. Z czasem, widzenie z bliska jest już tak niewyraźne, że pacjent musi sięgnąć po okulary. Osoby, które wcześniej musiały nosić okulary z korekcją dali lub astygmatyzmu, w momencie pojawienia się presbiopii są zmuszone używać zamiennie dwóch par okularów.

Jeśli nie okulary to co?

Dla osób które nie chcą się pogodzić z koniecznością noszenia okularów czy niewygodnych soczewek, alternatywnym rozwiązaniem są wszczepiane wieloogniskowe soczewki wewnątrzgałkowe, nazywane też zaawansowanymi technologicznie. To soczewkiAcrySof® IQ ReSTOR®, jest firma Alcon®. Nowością jest soczewka z naddatkiem +2,5 D, dedykowana pacjentom, którzy potrzebują ostrego widzenia dali i odległości pośrednich w większym stopniu niż bliży. W grupie odbiorców nowej soczewki znajdują się pacjenci chcący np. pracować przy komputerze bez okularów, oraz ci,u których wcześniej planowano wszczepienie soczewki jednoogniskowej, z jednym ustalonym ogniskiem, która zapewnia wyraźne widzenie, ale jedynie na duże odległości. Również pacjenci z astygmatyzmem większym niż 0,5 dioptrii, objawiającym się nieostrym i lekko zniekształconym obrazem przedmiotów położonych blisko jak i na duże odległości, będą zainteresowani nową soczewką z naddatkiem +2,5 D. Więcej informacji o wieloogniskowych soczewkach zaawansowanych technologicznie można znaleźć na stronie: http://www.odzyskajwzrok.pl/acrysof-iq-restor-iol.aspx

klok