Gospodarka » Żywność
„Doceń polskie” - wkrótce IV certyfikacja
Certyfikacja to kluczowa część dwuetapowej oceny, jakiej poddawane są wyroby ubiegające się o godło „Doceń polskie”. W procesie tym ocenia się smak produktu, ale ważny jest także wygląd, informacje zawarte na opakowaniu oraz stosunek jakości produktu do jego ceny.
Noty przyznaje grono niezależnych specjalistów, któremu przewodniczy Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży Ekspertów zasiadają ponadto m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Honorowy patronat nad programem, od samego początku jego istnienia, sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla coraz większej liczby firm ocena Loży Ekspertów stanowi cenną informację zwrotną, dlatego też liczba produktów zgłoszonych do certyfikacji stale się powiększa.
W programie biorą udział zarówno znane i duże firmy, jak i mali, lokalni producenci. Nie brakuje firm, które uczestniczą w certyfikacji po raz kolejny. Świadczy to o sile certyfikatu „Doceń polskie”, ale także o zaufaniu, jakim producenci obdarzają Lożę Ekspertów.
Po raz trzeci w programie biorą udział marki własne Intermarche. W supermarketach tej sieci można nabyć blisko 80 artykułów spożywczych wyróżnionych w programie. O godło „Doceń polskie” podczas najbliższej certyfikacji starać się będzie kolejnych 90 wyrobów – marek własnych Intermarche.
- Certyfikaty przyznawane są produktom, a nie firmom. W związku z tym producent może zgłosić do certyfikacji dowolną liczbę wyrobów – mówi Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
O przyznaniu certyfikatu nie decyduje rozmiar, ani zasięg firmy. Wszyscy producenci mają więc takie same szanse na otrzymanie upragnionego wyróżnienia.
- Co istotne, udział w certyfikacji jest bezpłatny. Dzięki temu, że nie stawiamy barier finansowych, do certyfikacji może przystąpić każda firma, której produkt posiada polski akcent – podkreśla K. Szlapańska.
Obecność tzw. polskiego czynnika w produkcie jest warunkiem koniecznym do udziału w programie „Doceń polskie”. Producent musi wykazać, że wyrób został sporządzony z rodzimych składników lub w oparciu o tradycyjny przepis. Artykuły spożywcze biorące udział w programie muszą być co najmniej produkowane w naszym kraju.
W dotychczasowych trzech certyfikacjach Loża Ekspertów oceniała szeroki asortyment produktów. O certyfikat „Doceń polskie” ubiegały się mięsa i wyroby wędliniarskie, nabiał, słodycze i desery, przekąski, napoje (również alkoholowe), przetwory warzywne i owocowe, makarony oraz dania gotowe.
Godło „Doceń polskie” przyznano m.in. produktom firm Drobgen, JAWO, Jurajska, Grześkowiak, YABRA, SEKO, ROL-PEX oraz PRIMA.
Do IV certyfikacji swoje wyroby zgłosiły zarówno duże firmy o zasięgu ogólnopolskim, jak i małe, rodzinne przedsiębiorstwa. O uznanie Loży Ekspertów starać się będą m.in. Olej Kujawski 3 Ziarna, woda rozlewni Kinga Pienińska, miody (Pasieka Pucer, firma CD) wyroby mleczarskie (MILKPOL, SM DEMI, OSM Sierpc, MASMAL), sosy TARSMAK, a także słodkości produkowane przez firmy Spomet, Bahlsen i Lambertz.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)