Firma » Finanse

Dyrektor Finansowy – kluczowy ekspert nowoczesnej firmy

We współczesnej gospodarce globalnej, gdzie pomysły oraz umiejętności cyfrowe i nowoczesne technologie mają coraz większą wartość ekonomiczną, to właśnie ludzie są najważniejszym zasobem firmy. Wraz z ewolucją środowiska pracy, zmieniają się także role, które muszą realizować poszczególni eksperci.

Jednym z kluczowych stanowisk w każdym nowoczesnym przedsiębiorstwie jest funkcja Dyrektora Finansowego. Jeszcze kilkanaście lat temu jego zadania skupiały się wokół budżetowania, realizacji celów finansowych i były wypełnione wszechobecnymi liczbami. Dyrektorzy Finansowi w różnego rodzaju firmach nadzorowali prace działów księgowych, koordynowali realizację budżetów oraz planowali wydatki przedsiębiorstw na kolejne miesiące i lata. Teraz zakres działań i ich obowiązki diametralnie się zmieniły. Skuteczny Dyrektor Finansowy musi wykonywać wiele różnorodnych zadań i być doskonałym technologiem, managerem talentów, analitykiem i strategiem.

ADP we współpracy z The Economist Intelligence Unit opracowało serię artykułów, w których dokładnie scharakteryzowano główne role i zadania, jakie powinien wypełniać nowoczesny Dyrektor Finansowy. Pozycję i znaczenie tego stanowiska omówiono w trzech kluczowych ujęciach:

• ·    Dyrektora Finansowego jako osoby zarządzającej personelem i talentami
  • ·  Dyrektora Finansowego jako głównego doradcy Dyrektora Generalnego
  • ·    Dyrektora Finansowego jako eksperta od nowoczesnych technologii i ich wdrażania

– Artykuły opracowane we współpracy z ekspertami z The Economist Intelligence Unit stanowią swoiste kompendium wiedzy na temat roli nowoczesnego Dyrektora Finansowego. Wskazaliśmy w nich najważniejsze przeobrażenia, jakie stanowisko to przeszło na przestrzeni ostatnich lat oraz przedstawiliśmy sposoby radzenia sobie z kluczowymi wyzwaniami. Obecnie, Dyrektor Finansowy oprócz rozległej wiedzy z zakresu rachunkowości musi przede wszystkim posiadać rozwinięte umiejętności zarządzania kapitałem ludzkim. Z drugiej strony, niezbędna jest także umiejętność odpowiedniej i efektywnej kooperacji Dyrektora Finansowego z Prezesem firmy, a w niektórych przypadkach nawet wypełnianie jego obowiązków. Trzecim elementem, charakterystycznym dla nowoczesnego Dyrektora Finansowego jest umiejętność wdrażania technologii i innowacyjnych rozwiązań IT. Powinien on uczyć się metod korzystania z nowych technologii i postrzegać je w zupełnie nowym świetle – jako siłę napędową przychodów – twierdzi Magdalena Dacka, HR Business Partner, ADP Polska.

Zbiór artykułów opracowanych przez ADP we współpracy z The Economist Intelligence Unit dotyczy ewolucji roli Dyrektora Finansowegow kierunku trzech ważnych funkcji: Dyrektora ds. Zasobów Ludzkich, Dyrektora Generalnego i Dyrektora ds. Technologii. Materiał oparty jest na badaniach obejmujących kierowników wyższego szczebla, analizie źródeł wtórnych, branżowych materiałach informacyjnych oraz rozmowach z analitykami. Dane odnoszą się do reprezentantów firm funkcjonujących w następujących sektorach: bogactw naturalnych, technologii, artykułów konsumpcyjnych, usług finansowych, technologii informacyjno-komunikacyjnych i motoryzacji. Materiały omawiają także powiązane ze sobą trendy, w tym wzrastającą rolę technologii w biznesie, rywalizację o talenty, wyzwania związane ze sprawozdawczością w firmie czy też kompromisy dotyczące struktur organizacyjnych (insourcing/outsourcing) oraz dzisiejszych wydatków operacyjnych w porównaniu do nakładów inwestycyjnych w przyszłości.

Więcej informacji o roli współczesnego Dyrektora Finansowego i pojawiających się przed nim wyzwań dostępnych jest w serii artykułów.

BrandLab_01