Technologie » Komputery

Dziedzictwo UNESCO efektywnie zarządzane

Kopalnia w Wieliczce - dla większości osób to po prostu ciekawy obiekt turystyczny, odwiedzany co roku przez ponad 1 mln miłośników historii i estetycznych wrażeń.

W rzeczywistości kopalnia soli w Wieliczce to duże, dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo zatrudniające ponad 700 osób, prowadzące równocześnie także działalność zabezpieczającą wyrobiska górnicze, uzdrowiskową, eventową, hotelową i gastronomiczną. Nad całością czuwa system informatyczny Impuls EVO. To on pomaga zwiększać rentowność kopalni i dba o prawidłową realizację zamówień, rozliczeń i usług.

Kopalnia w Wieliczce to najpopularniejszy i jedyny obiekt górniczy na świecie, czynny bez przerwy od średniowiecza do dnia dzisiejszego. Podziemny labirynt chodników, pochylni, komór eksploatacyjnych, szybów i jezior zajmuje 9 poziomów, ma 300 km długości i 327 metrów głębokości. W latach 70-tych został on wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wówczas rozpoczął się w historii kopalni nowy etap.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/erp/dziedzictwo_unesco_efektywnie_zarzadzane.html

openmediagroup