Gospodarka » Przemysł

DZIEŃ ENERGETYKA – święto całej załogi

Obchody Dnia Energetyka są świętem całej załogi RAFAKO. Tegoroczna uroczystość jest szczególna, ponieważ przypada w jubileuszowym roku 60-lecia istnienia przedsiębiorstwa. W tym czasie firma z prostego zakładu urosła do rangi największego producenta kotłów w Europie.

Część oficjalna obchodów odbyła się 28 lipca w reprezentacyjnym Domu Strzeleckim w Raciborzu, należącym do RAFAKO. Podczas uroczystej gali uhonorowani zostali jubilaci z najdłuższym stażem pracy oraz zasłużeni dla rozwoju przedsiębiorstwa.

Spotkanie otworzyła oraz prowadziła Anna Zembaty- Łęska, kierownik Działu Zarządzania Personelem. Powitała wszystkich zebranych, w tym byłych dyrektorów i prezesów firmy. Wśród przybyłych gości obecni byli także m. in. poseł na Sejm z ramienia PO Henryk Siedlaczek, starosta raciborski Adam Hajduk, prezydent Raciborza Mirosław Lenk oraz przewodniczący Rady Miasta Tadeusz Wojnar.

Prezes Zarządu Wiesław Różacki w przemówieniu podkreślił wyjątkowy charakter tegorocznych jubileuszowych obchodów Dnia Energetyka, jako święta całej załogi. Krótko przedstawił historię firmy oraz najważniejsze etapy jej rozwoju. - RAFAKO to przedsiębiorstwo, które trwa na przekór statystykom. Według nich przeciętny czas życia firm w Polsce wynosi 7 lat. RAFAKO istnieje już 60 lat. W tym czasie dało odpór wielu kryzysom i urosło do rangi największego producenta kotłów oraz jednego z największych dostawców urządzeń energetycznych w Europie. Praca w RAFAKO to powód do dumy – mówił prezes Różacki. Zdaniem prezesa wkrótce, nawet w 2010 r., nastąpi boom inwestycyjny w branży energetycznej, do którego trzeba się już teraz przygotować. - Nie zmarnujmy tej szansy – życzył zebranym.

W części artystycznej wystąpił satyryk Jerzy Kryszak, dając blisko godzinny popis talentu aktorskiego i dowcipu.

Tradycyjnie, podczas uroczystej gali zostali wyróżnieni jubilaci, którzy przepracowali w firmie 45 lat (4 osoby), 40 lat (11 osób), 35 lat (28 osób), 30 lat (49 osób) i 25 lat (42 osoby).

W tym roku, w uznaniu szczególnych zasług wniesionych w rozwój zakładu, decyzją Prezesa Zarządu odznaką „Zasłużony dla RAFAKO”, przyznawaną pracownikom nieprzerwanie od 35 lat, wyróżnieni zostali następujący pracownicy firmy: Anna Broża, Andrzej Babeł, Ludwik Biegus, Damian Cyranek, Stanisław Dąbek, Alojzy Fojcik, Marek Grunnenberg, Piotr Hofrichter, Stefan Humeniuk, Piotr Langer, Janusz Machowski, Franciszek Mertuszka, Marian Molenda, Krystian Reichel, Janusz Romaniuk, Tadeusz Zalewski.

Na wniosek Komisji i decyzją Prezesa Zarządu tytułem „Spawacza Roku 2008” wyróżnieni zostali: Piotr Rabiasz i Józef Węgrzyn (za najwyższej klasy umiejętności ręcznego spawania metodą TIG), Andrzej Świderek (za najwyższej klasy umiejętności spawania łukowego elektrodą otuloną), Janusz Wieczorek (za najwyższej klasy umiejętności spawania łukowego w osłonie gazu aktywnego drutem proszkowym), Jan Kulczycki (za najwyższej klasy umiejętności w automatycznym spawaniu metodą TIG automatami POLYSOUDE), Jerzy Jędrzejewski (za najwyższej klasy umiejętności w automatycznym spawaniu metodą TIG automatami VKW).

W tym roku po raz drugi „Kapituła Wyróżnienia” uhonorowała za szczególne dokonania zawodowe w 2008 r. pięciu pracowników RAFAKO:

W kategorii: Wytwarzanie, Jakość i Obsługa Produkcji Stanisława Fudalego: za zrealizowanie programu automatyzacji procesów spawania, co umożliwia wykonywanie spoin najwyższej jakości i zwiększa możliwości wytwórcze RAFAKO S.A.

W kategorii: Rozwój Techniki i Projektowania Ryszarda Michalika: za opracowanie nowej metodyki projektowania separacji mieszaniny paro-wodnej w walczakach kotłowych, zapewniającej bardzo wysoki stopień suchości pary, co przekłada się między innymi na sprawność, żywotność a także konkurencyjność produkowanych urządzeń.

W kategorii: Pozyskiwanie i Realizacja Kontraktów Piotra Kędzierskiego: za wzorowy sposób realizacji i uzyskanie znakomitych wyników przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów pracy, co znalazło szczególne uznanie kontrahentów.

W kategorii: Organizacja, Zarządzanie, Poprawa Warunków Pracy i Kształtowanie Wizerunku Firmy Janusza Rydzaka: za kształtowanie i promowanie wizerunku RAFAKO S.A. poprzez opracowanie i wygłoszenie na uczelniach technicznych cyklu autorskich wykładów, przybliżających studentom i pracownikom naukowym profil oraz osiągnięcia Spółki.

Kapituła przyznała jedno wyróżnienie w kategorii: Wytwarzanie, Jakość i Obsługa Produkcji Jerzemu Tomasiukowi za zaprojektowanie, wykonanie i wdrożenie do produkcji palnika umożliwiającego spawanie metodą TIG i MAG trudno dostępnych miejsc w króćcach do komór i przegród, co przyczyniło się do zwiększenia możliwości produkcyjnych RAFAKO S.A. i osiąganie wysokiej jakości.

Prezes Zarządu RAFAKO S.A. uhonorował Mariannę Trybuś i Andrzeja Kozielskiego Wyróżnieniami Specjalnymi. Marianna Trybuś za wyjątkowe zaangażowanie w realizację projektu odbudowy i renowacji Domu Strzeleckiego Bractwa Kurkowego i przystosowanie obiektu do realizacji potrzeb Spółki. Andrzej Kozielski - za osobiste zaangażowanie w przygotowanie Fabryki Kotłów RAFAKO S.A. do uzyskania w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania Certyfikatu wg normy PN-N 18001:2004 potwierdzającego wprowadzenie i stosowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy.

Okolicznościowe upominki otrzymało łacznie 134 jubilatów:
- 45 lat pracy: Zygmunt Fulneczek, Franciszek Kolarczyk, Paweł Paprotny, Józef Schamarek
- 40 lat pracy: Jan Bańdura, Jerzy Dębski, Gustaw Ehrentraut, Andrzej Fras, Ernest Glajsner, Jerzy Glajzner, Franciszek Główka, Janusz Kuczer, Henryk Paprocki, Gerard Szramek, Bernard Zaczek
- 35 lat pracy: Krystyna Drąg, Krystyna Krakowczyk, Brygida Krybus, Agnieszka Olszak, Leszek Dunajko, Marian Elsner, Mieczysław Gaworski, Roman Gruca, Krzysztof Konik, Jan Krupa, Eugeniusz Kućma, Wacław Linkiewicz, Jerzy Majchrowicz, Bernard Mglej, Zbigniew Miketiuk, Piotr Musioł, Alfred Pieruszka, Norbert Plinta, Józef Psota, Henryk Rabczuk, Stefan Rudnicki, Karol Sekuła, Zygfryd Sławik, Ryszard Sumik, Czesław Szabliński, Tadeusz Zalewski, Jan Zdziebło, Wojciech Zgoda
- 30 lat pracy: Halina Chadrian, Krystyna Fleger, Alina Gorlach-Piechula, Krystyna Hadam, Janina Laska, Jadwiga Mróz, Romualda Ruszczyk-Pross, Elżbieta Sumik, Anna Zembaty-Łęska, Gerard Błaszczok, Krzysztof Burchart, Jan Bzumowski, Tomasz Cegielski, Jerzy Cieślik, Andrzej Czech, Józef Doczomiński, Bernard Englisz, Henryk Fila, Bronisław Gdesz, Zygmunt Góreczny, Franciszek Hawrot, Stefan Humeniuk, Joachim Huwer, Roman Ilski, Hubert Jokiel, Zdzisław Klęczar, Ryszard Kopisz, Adam Kowalski, Władysław Lach, Krystian Leśniok, Janusz Machowski, Jerzy Maryszczak, Leszek Mazurek, Henryk Miketa, Mariusz Musioł, Piotr Niestrój, Krystian Pendziałek, Jan Ptak, Piotr Sienkiewicz, Walter Skora, Gerard Skowronek, Teodor Soszyński, Mieczysław Storka, Teodor Stosiek, Lucjan Strzelczyk, Jerzy Szpila, Zbigniew Wawrzków, Stanisław Wielochowski, Jerzy Zart.
-25 lat pracy: Maria Krzosok, Beata Zaleska, Piotr Bała, Norbert Borus, Lesław Bratkowski, Norbert Bronder, Stefan Ciepły, Czesław Cuber, Dariusz Cwik, Damian Cyranek, Zbigniew Czapek, Czesław Dębek, Janusz Dudek, Jarosław Góralski, Roland Gurnik, Krzysztof Kasiński, Marcin Kasza, Roman Komarnicki, Waldemar Kubik, Andrzej Kucybała, Andrzej Lipiec, Andrzej Maksym, Roman Milewski, Bogdan Niżborski, Jacek Nowak, Andrzej Olender, Tomasz Ośko, Damian Palisa, Tadeusz Picho, Ryszard Polucha, Arnold Powalla, Bernard Pytel, Ireneusz Pytlik, Mariusz Rusin, Piotr Rutyna, Andrzej Rymarski, Eugeniusz Staniek, Henryk Stroka, Jan Szczech, Janusz Talik, Krzysztof Wcisło, Zygmunt Wych.

Oficjalne podziękowania za lata pracy usłyszeli także pracownicy,którzy w tym roku przeszli na emeryturę: Krystyna Kudla, Halina Lebok, Janina Sowińska, Teresa Zembaty, Andrzej Adamczak, Jan Bańdura, Józef Chudecki, Leszek Dunajko, Benedykt Galicki, Jerzy Kaczmarek, Jan Kulczycki, Stefan Lamla, Jerzy Paliga, Jan Ploch, Czesław Sroka, Jan Tesarowicz, Alfred Trompeta, Adam Wisowski, Henryk Wójcik, Karol Zaczek.

Decyzją kierownictwa RAFAKO S.A., listem pochwalnym za osiągnięcie bardzo dobrych wyników w nauce zawodu i wzorowe wywiązywanie się z nałożonych obowiązków w roku szkolnym 2008/2009 wyróżnieni zostali najlepsi uczniowie- pracownicy młodociani: Adam Anderski, Sebastian Bugdol, Marcin Elsner, Jarosław Hałas, Paweł Kitel, Marcin Korycki, Mateusz Kustoś, Dawid Libowski, Marcin Łabudek, Michał Opolony, Dawid Ternka, Tomasz Ząbek.

Odznaczeni i wyróżnieni powiedzieli:
Krystian Reichel, „Zasłużony dla Rafako”:
Traktuję RAFAKO jak drugi dom. Przepracowałem tu 32 lata. Zaczynałem jako uczeń w szkole przyzakładowej, później 8 lat spędziłem na wydziale rurkowni, a następnie przeszedłem do służb utrzymania ruchu na stanowisku brygadzisty. Obecnie jestem grupowym grupy kotłowej. Cała produkcja ciepła, jak i ciepłej wody użytkowej w zakładzie to moja działka. Mamy kotłownię, której nie powstydziłby się żaden zakład pracy. Cały proces produkcji ciepła jest w pełni zautomatyzowany i zoptymalizowany, spełnia wszystkie normy ekologiczne. Jesteśmy producentem kotłów, więc nasz wydział jest nienaganną wizytówką firmy.

Piotr Rabiasz, „Spawacz Roku 2008”:
Skończyłem szkołę przyzakładową. Karierę zacząłem w 1990 r. na stanowisku spawacza. Praca jest wymagająca, nierzadko trzeba zostać po godzinach. Wyróżnienie bardzo mnie cieszy, tym bardziej, że firma potrafi docenić nagrodzonego pracownika również pod względem finansowym.

Janusz Wieczorek, „Spawacz Roku 2008”:
Pracuję w RAFAKO 19 lat. Zacząłem zaraz po przyzakładowej szkole zawodowej. Zdobyłem tu bardzo duże doświadczenie w różnych metodach spawania. Później sam przeprowadzałem szkolenia kolegów z filii w Radomsku. Nagroda jest powodem do satysfakcji. Jestem z niej dumny i cieszę się, że mogę tu dziś świętować razem z kolegami z pracy.

Roman Gruca, 35 lat pracy w RAFAKO:
Zaczynałem w 1974 r. na stanowisku starszego asystenta projektanta. Trafiłem na bardzo dobrych kierowników, z którymi wspaniale się współpracowało. Nie wyobrażam sobie bym mógł pracować gdzieś indziej. Jest to najpoważniejsza i najlepsza firma pod każdym względem na naszym lokalnym rynku. Swoją karierę zawodową w RAFAKO zaczynali także moi synowie, obecnie są cenionymi fachowcami I jestem z nich dumny.

Janina Laska, 30 lat stażu pracy w RAFAKO:
Bardzo lubię swoją pracę. Zaczynałam w sekretariacie u kierownika Lubonia, później u dyrektora Thamma. Obecnie jestem sekretarką w biurze technicznym. Przez te lata miałam okazję pracować dla cenionych fachowców, a prywatnie wspaniałych ludzi. Bardzo lubię swoja pracę.

Leszek Mazurek, 30 lat pracy w RAFAKO:
Najpierw skończyłem przyzakładową szkołę zawodową i kontynuowałem naukę. Pracowałem przez jakiś czas na wydziale, później wygrałem konkurs na instruktora nauki spawania. Następnie przeprowadzałem kursy spawania w nowych technologiach w ramach utworzonego ośrodka doświadczalnego, który działał pod kierunkiem wydziału spawalniczego. Obecnie dodatkowo uczę technik spawania w szkole przyzakładowej jako mistrz praktycznej nauki zawodu.

RAFAKO S.A.:
Fabryka Kotłów RAFAKO S. A. jest największym krajowym producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej oraz urządzeń ochrony środowiska. Kapitał zakładowy wynosi 139.200.000,00, zł.

Adventure Media