Firma » Biznes

Elektroniczna rejestracja spółki jawnej

Od bieżącego roku przedsiębiorcy mają możliwość rejestracji spółki jawnej za pomocną Internetu. To rozwiązanie kusi swoją atrakcyjnością wielu przedsiębiorców pragnących otworzyć swoją firmę właśnie w postaci tej formy prawnej.

Internetowa rejestracja dotyczy także spółki komandytowej oraz spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Czy elektroniczna rejestracja spółki jawnej to właściwe rozwiązanie?

Dzięki ustawie z dnia 28 listopada 2014 roku o zmianie ustawy – Kodeks Spółek Handlowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Z 2015 r. poz.3) spółki jawne oraz komandytowej mogą być rejestrowane w trybie S24.

Elektroniczna rejestracja spółki – tak czy nie?

Sprawą nieprzemawiającą na korzyść elektronicznej rejestracji z pewnością jest to, że umowa spółki sporządzana jest za pomocą wzorca, więc wspólnicy nie mają pełnej swobody w ustalaniu jej zapisów. Będą mieli możliwość wyboru wariantów uregulowania lub uzupełniania określonych postanowień w ramach wzorca.

Istotna kwestia – umowa spółki

Wspólnicy chcąc zawrzeć umowę mają obowiązek wypełnienia formularza umowy udostępnionego w systemie. Należy pamiętać również o bezpiecznym e-podpisie lub podpisie ePUAP. Umowa spółki będzie zawarta po wprowadzeniu do systemu obowiązkowych danych.

Wkłady w spółce jawnej

Rejestracja spółki w systemie S24 nie zwalnia wspólników z wnoszenia wkładów do spółki. Muszą być one wnoszone wyłącznie w formie pieniężnej. Jeżeli któryś wspólnik będzie chciał wnieść niepieniężny wkład to może to zrobić, ale tylko po wpisie spółki do KRS.

Ogromną zaletą elektronicznej rejestracji spółki jest to, że wniosek o wpis spółki rozpatrywany jest przez sąd rejestrowy w ciągu 1 dnia, co pozwala na znaczną oszczędność cennego czasu.

Rejestracja spółki wiąże się z ponoszeniem wielu kosztów z nią związanych. Chodzi tutaj szczególnie o opłaty związane z KRS. System S24 pozwala na opłacanie niższej kwoty – 250 zł. Przedsiębiorcy zakładający spółkę przez Internet muszą liczyć się także z opłatą manipulacyjną pobieraną przez system eCard, której wysokość uzależniona jest od wartości opłaty za wniosek (1,8%).

Elektroniczna rejestracja spółki pozwala zaoszczędzić przede wszystkim czas. Ten nowy sposób na otworzenie działalności jest znacznie szybszy od tradycyjnej rejestracji spółki. Najczęściej ten czas zostaje skrócony nawet o 2-3 dni.

Nie można jednoznacznie stwierdzić czy elektroniczna rejestracja spółki jawnej jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich przedsiębiorców. Z pewnością to właściwe rozwiązanie dla osób stawiających na szybkie rozwiązania, które pozwolą im zaoszczędzić zarówno czas jak i pieniądze. Istnieje jednak wiele osób chcących prowadzić własną firmę, ale obawiają się tych „elektronicznych – szybszych” metod. Wolą przejść przez cały proces rejestracji pomimo długotrwałego czasu. Wszystko zależy od motywacji, czasu oraz zapału przedsiębiorcy. To do niego należy wybór odpowiedniego dla niego sposobu założenia własnej firmy.

Konsultant_Finansowy