Technologie » Komputery

Emerson zwiększa wydajności centrów danych

Emerson Network Power stawia na zwiększenie wydajności centrów danych oraz nowe współczynniki określające poziom recyklingu. Współczynniki recyklingu mają decydujące znaczenie w realizacji polityki firm w zakresie ochrony środowiska

Emerson Network Power firma grupy Emerson, (NYSE:EMPR) oraz globalny lider w dziedzinie zapewniania ciągłości biznesowej (Business-Critical Continuity™), opublikowała dokument Recycling Ratios: The Next Step for Data Center Sustanability. Ten praktyczny poradnik pozwoli pracownikom odpowiedzialnym za obsługę serwerowni na jeszcze wydajniejszą redukcję ilości szkodliwych odpadów, powstających w wyniku nieprawidłowego użytkowania sprzętu. Dodatkowo kalkulator online ułatwi wprowadzenie w życie zawartych w nim wytycznych.

Istnieją wskaźniki mierzące ilość pobranej i oddanej przez centrum danych energii (m.in. wskaźnik efektywności zużycia energii PUE), jednak nowy sposób pomiaru zawiera formuły obliczające również wpływ na pobór energii wszystkich czynników materialnych potrzebnych do uruchomienia centrum danych (papier, tonery, sprzęt IT oraz jego wsparcie). Projekt Recycling Ratios udostępnia metody mierzenia wydajności od momentu rozpoczęcia pracy przez centrum danych, poprzez jego ewentualną relokację, do czasu wymiany sprzętu.

Wraz ze wzrostem liczby firm promujących politykę „zero odpadów”, powstała potrzeba opracowania prostego wskaźnika, pozwalającego ocenić, czy materiały są przetwarzane w sposób przyjazny dla środowiska. Wskaźnik jest jednocześnie skutecznym narzędziem mierzącym postępy w zakresie zwiększania wydajności centrów danych – powiedział Stefano Mozzato, Dyrektor Marketingu Liebert EMEA. Podobnie jak w przypadku strategii Energy Logic, która pomogła firmom skupić się na zmniejszeniu zużycia energii, program Recycling Ratios daje managerom centrów danych możliwości realizowania polityki zrównoważonego rozwoju na wyższym poziomie.

Broszurę wraz ze wspomnianym kalkulatorem można pobrać bezpłatnie ze strony internetowej Emerson Network Power.

Karolina