Gospodarka » Przemysł

ENERGA-OPERATOR odczytuje liczniki na odległość. Pomorze w krajowej czołówce.

Wizyty inkasenta spisującego dane z liczników energii elektrycznej będą coraz rzadsze. Stanie się tak za sprawą wprowadzanych na coraz większą skalę przez spółkę ENERGA-OPERATOR liczników umożliwiających zdalny odczyt danych.

Dzięki tym inwestycjom, m.in. w województwie pomorskim, ENERGA-OPERATOR jest liderem zdalnego odczytu klientów indywidualnych w Polsce. Łącznie w 2010 r. spółka planuje przeznaczyć na ten cel 30 mln zł.

Projekt budowy systemu zdalnego odczytu jest jednym z priorytetów zapisanych w strategii rozwoju spółki na lata 2009-2015. W Pomorskiem firma zainstalowała już ponad 2100 takich nowoczesnych urządzeń.

Najwięcej - blisko 1500 - liczników do zdalnego odczytu ENERGA-OPERATOR zamontowała na Półwyspie Helskim, głównie w Chałupach, Kuźnicy i Juracie. Po około 200 takich urządzeń zastąpiło stare liczniki w Gdańsku, Rotmace i Kartuzach.

Faktyczne zużycie zamiast prognozy
Dzięki wymianie liczników energii elektrycznej starego typu na liczniki nowej generacji, umożliwiające zdalny odczyt danych, odbiorcy płacą faktury za faktycznie dostarczoną energię elektryczną. Dobowy cykl odczytu liczników pozwoli w przyszłości na bieżącą obserwację zużycia energii, a co za tym idzie - da możliwość zaplanowania oszczędności energii - wiele zależy od wyrobienia pewnych nawyków, związanych z użytkowaniem energii.

Nowoczesny system zdalnego odczytu przekazuje również informacje dotyczące np. zaniku napięcia, co pozwala na szybką reakcję ENERGI-OPERATOR - zdefiniowanie problemu i przywrócenie dostawy energii.

- Najważniejszą zaletą zdalnego odczytu jest jak najczęstsze pozyskiwanie pełnych danych pomiarowych, łatwe przesyłanie ich do systemów bilingowych oraz wystawianie odbiorcy faktury za dostarczoną energię elektryczną - mówi Marek Czapliński z ENERGI-OPERATOR, odpowiedzialny za wdrożenie zdalnego odczytu na Półwyspie Helskim - Pozyskiwane dzięki częstym odczytom profile użytkowników pozwolą sprzedawcom energii na przygotowanie dla odbiorców szerokiego zakresu korzystnych taryf uwzględniających obciążenia sieci.

Zaletą zdalnego odczytu jest również ograniczenie strat wynikających z kradzieży infrastruktury technicznej i energii, możliwość monitorowania zapotrzebowania na energię oraz ograniczenie kosztów związanych z obsługą klientów w terenie. Co więcej, urządzenia pozwalają m.in. na sprawdzenie, czy nie doszło do nielegalnego poboru energii elektrycznej.

Ambitne plany
Projekt instalacji liczników do zdalnego odczytu realizowany w województwie pomorskim jest częścią dużego przedsięwzięcia realizowanego przez ENERGA-OPERATOR S.A. również w innych regionach kraju. Program zakłada objęcie zdalnym odczytem wszystkich klientów przemysłowych do końca 2010 roku oraz większości klientów indywidualnych do roku 2016.
- Zadania, jakie sobie wyznaczyliśmy, pozwolą nam zasłużyć na miano najnowocześniejszego dostawcy energii, dostosowanego do realiów zliberalizowanego rynku - mówi Jacek Rózga, odpowiedzialny za projekt w gdańskim oddziale ENERGA-OPERATOR. - Wiedza o stanie dostaw energii klientowi komunalnemu pozyskiwana przy zdalnym odczycie pozwoli nam na reagowanie w przypadku zaburzeń pracy spowodowanych np. przepaleniem bezpieczników. Inne komunikaty przesyłane przez urządzenie zapewne wpłyną na podejmowane decyzje z zakresu dystrybucji, co wpłynie korzystnie na poziom świadczonych usług.

Na europejską miarę
Zgodnie z prognozami Unii Europejskiej do 2012 roku 25-40 proc. gospodarstw domowych w Europie wyposażonych będzie w liczniki umożliwiające zdalny odczyt. Liderami w instalacji tego typu urządzeń są Szwecja i Norwegia, gdzie zostali w nie wyposażeni niemal wszyscy użytkownicy energii elektrycznej. We Włoszech państwowe przedsiębiorstwo energetyczne Enel zainstalowało liczniki do zdalnego odczytu już u 95 proc. użytkowników. Masowo są one wprowadzane również w Hiszpanii, Danii i Finlandii. W Irlandii i Holandii urządzenia do inteligentnego pomiaru mają być zainstalowane u wszystkich odbiorców do 2013 roku. Natomiast w Wielkiej Brytanii rząd ogłosił wymóg montażu tych urządzeń w większości podmiotów gospodarczych do końca 2012 roku.

ap