Firma » Biznes

ENERGA wśród najcenniejszych polskim firm

Grupa ENERGA pnie się w górę na liście najbardziej wartościowych polskich przedsiębiorstw. W tegorocznym rankingu 500 najcenniejszych firm "Rzeczpospolitej" spółka poprawiła swoją pozycję, awansując z miejsca 21. na 11. Grupa ENERGA jest najwyżej wycenianą organizacją gospodarczą z Pomorza.

Autorzy rankingu oszacowali wartość rynkową poszczególnych firm na podstawie: wysokości sprzedaży i zysku operacyjnego powiększonego o amortyzację, oraz wartości księgowej.

Opierając się o wyniki osiągnięte przez Grupę ENERGA w 2008 roku autorzy rankingu oszacowali wartość Grupy Energa w przedziale od  około 9,5 do prawie 16 mld zł.

W 2008 roku udało się  osiągnąć wyraźną poprawę wyników finansowych. Zrobimy wszystko, aby w przyszłości co najmniej utrzymać wysoką ocenę wartości Grupy ENERGA - ocenia Roman Szyszko, wiceprezes ENERGA SA.

Grupa ENERGA (www.energa.pl) jest polską grupą energetyczną, której głównymi obszarami działalności są: wytwarzanie, obrót, dystrybucja i przesył energii elektrycznej. ENERGA obsługuje 2,5 mln klientów indywidualnych oraz ponad 300 tys. firm. Dzięki aż 45 elektrowniom wodnym i ponad stu wiatrakom przyłączonym do sieci, z 30-procentowym udziałem w rynku, Grupa ENERGA jest krajowym liderem w produkcji i dostaw energii ze źródeł odnawialnych. Troska o otaczające nas środowisko naturalne poprzez edukację ekologiczną oraz proekologiczne działania i inwestycje to jedna z promowanych wartościwspólnej marki Grupy ENERGA.

ap