Technologie » Komputery

Epson TW9100W i TW6100 – premiera na targach Audio Show

Już w ten weekend, w ramach AudioShow 2012, w apartamencie #201 Hotelu Sobieski w Warszawie odbędzie się publiczna premiera dwóch najnowszych projektorów do kina domowego – najbardziej zaawansowanego Epson EH-TW9100W i bardziej popularnego, Epson EH-TW6100W.

Projektory demonstrowane będą w zaaranżowanym kinie domowym wyposażonym dwa premierowe urządzenia: pierwszy na świecie, amerykański odtwarzacz blu-ray z dwoma wejściami i wyjściami HDMI – OPPO BDP-103EU i aktywne zespoły głośnikowe Esonus #1.
Audio Show 2012, Warszawa, hotel Sobieski: sobota 10 listopada br. – 10:00-20:00, niedziela 11 listopada br. – 10:00 – 18:00 www.audioshow.pl

Kino domowe – trzeba zobaczyć i usłyszeć - by uwierzyć. Kino domowe to połączenie doskonałego obrazu z doskonałym dźwiękiem – stąd premiera nowych projektorów Epson została starannie zaaranżowana w apartamencie #201 na targach Audio Show 2012.

Projektor EH-TW9100W to projektor do kina domowego dla najbardziej wymagających użytkowników. Umożliwia on projekcję FullHD 3D o kontraście 320000:1 oraz jasności 2400 lumenów, jednakowej dla światła barwnego i białego. Wysoki kontrast oraz technologia Epson 3LCD gwarantują obraz o niezwykłej jakości, doskonałym nasyceniu barw i odwzorowaniu detali w światłach i cieniach. Projektor dostarcza niepowtarzalnych doznań zarówno 2D jak i 3D, a nowy sposób komunikacji z okularami 3D – na częstotliwości radiowej (zgodny z Full HD 3D Glasses Initiative www.fullhd3dglasses.com) - zapewnia większy komfort, zasięg i niezawodność działania okularów.

Projektor ten jest flagowym modelem kina domowego firmy EPSON, umożliwia kalibrację kolorystyczna ISF, która zapewnia idealne dopasowanie kolorów do potrzeb nawet najbardziej wymagających widzów. Funkcją Lens Shift pozwala na fizyczne przesuwanie obiektywu dla optycznego, a nie cyfrowego, poprawienia geometrii obrazu, jeśli projektor nie jest umieszczony idealnie prostopadle do ekranu.
W komplecie z projektorem jest przystawka Wi-Fi umożliwiająca podłączenie do 5 urządzeń-źródeł sygnału (przez gniazdo HDMI) i bezprzewodowe przesyłanie obrazu do projektora, bez plątaniny kabli. Projektor ma funkcję automatycznej konwersji obrazów 2D do 3D. Dwie pary aktywnych migawkowych okularów 3D o zasięgu 10 m są w zestawie z projektorem.
Epson EH-TW9100W pojawi się na polskim rynku przed tegoroczną gwiazdką w sugerowanej cenie detalicznej 14.900 zł.

Projektor EH-TW6100 i EH-TW6100W to dwa przystępne cenowo projektory do kina domowego (ceny detaliczne odpowiednio 6 300 zł i 7 580 zł). Umożliwiają one projekcję FullHD 3D o kontraście 40 000:1 oraz jasności 2 300 lumenów, jednakowej dla światła barwnego i białego. Wysoki kontrast oraz technologia Epson 3LCD gwarantują wysokiej jakości obraz, doskonałym nasyceniu barw i odwzorowaniu detali w światłach i cieniach. Do projekcji 3D wykorzystywany jest nowy sposób komunikacji z okularami 3D – na częstotliwości radiowej (zgodny z Full HD 3D Glasses Initiative www.fullhd3dglasses.com) - zapewniający większy komfort, zasięg i niezawodność działania okularów. EH-TW6100W wyposażony jest w przystawkę Wi-Fi, podobnie jak TW9100W.

Odtwarzacz Blu-ray OPPO BDP-103EU to druga tegoroczna premiera Audio Show. Jest to pierwszy na świecie odtwarzacz CD/DVD/SACD/Blu-ray wyposażony w 2 wyjścia i 2 wejścia HDMI. Takie rozwiązanie umożliwia podłączenie dowolnych urządzeń zewnętrznych (aparat, kamera, tuner SAT)
i skorzystanie z wysokiej jakości procesora video QDEO zainstalowanego w OPPO. Odtwarzacz BDP-103EU potrafi dokonać konwersji materiału 2D do 3D, a także przeskalować (w górę) sygnał video do rozdzielczości 4K. Sekcja audio oferuje najlepszą jakość w swoim segmencie cenowym. Posłuchać możemy zarówno płyt CD/SACD /DVD-Audio jak i plików muzycznych, w tym również wysokiej rozdzielczości odtwarzanych z pamięci przenośnych oraz domowej sieci LAN. www.cinematic.pl

Zespoły głośnikowe ESONUS

Trzecią premierą są aktywne zespoły głośnikowe Esonus #1. Te dwudrożne konstrukcje stworzone zostały z myślą o tych, którzy chcieliby połączyć bezkompromisowość zestawu do słuchania muzyki
z efektownością przekazu dźwięku w kinie domowym. Wyposażone w oddzielne dla każdego z torów audio wzmacniacze mocy, pracujące w klasie D oraz cyfrową zwrotnicę pracującą w oparciu
o procesor DSP pozwalają osiągnąć jakość dźwięku niedostępną dla znacznie droższych konstrukcji. W połączeniu ze źródłem cyfrowym (połączenie za pomocą interfejsu SPDIF lub USB) tworzą podstawę uniwersalnego systemu audio/wideo który potrafi mistrzowsko odtworzyć sygnał z płyty, Internetu lub laptopa. Nie zapomniano o fanach płyt winylowych - dostępne są również wejścia analogowe.

Trzeba jednak zaznaczyć, że zestawy Esonus#1 nie są stworzone dla bardzo małych, kameralnych pomieszczeń – to ponad metrowe, podłogowe zestawy z dwoma ośmiocalowymi (20 cm) wooferami w obudowie zamkniętej.

Informacje o  firmie Epson

Epson jest globalnym liderem w dziedzinie obrazowania i innowacji. Epson dąży do tego, by przekraczać oczekiwania klientów, tworząc kompaktowe, energooszczędne i precyzyjne technologie. W szerokiej ofercie Epson znajdują się zarówno drukarki atramentowe, jak i projektory 3LCD, czujniki i inne mikrourządzenia. Chcąc pozyskać klientów z całego świata, firma Epson jako przedsiębiorstwo zdobywające kolejne rynki dostarcza najlepsze możliwe kompaktowe, energooszczędne, precyzyjne rozwiązania dla handlu i przemysłu.

Grupa Epson, na czele której stoi japońska firma Seiko Epson Corporation, zatrudnia ponad 81 000 pracowników w 97 spółkach na całym świecie. Jesteśmy niezwykle dumni z naszego wkładu w ochronę środowiska naturalnego oraz rozwój społeczności, w których funkcjonujemy.

Wizja środowiskowa 2050http://eco.epson.com

Epson Europe

Epson Europe B.V., z siedzibą główną w Amsterdamie, zapewnia obsługę rynków europejskich, dalekowschodnich, rosyjskich i afrykańskich. Firma Epson Europe zatrudnia 1594 pracowników, a jej sprzedaż w roku obrachunkowym 2010 wyniosła 1583 miliony euro. www.epson-europe.com

Dodatkowych informacji udzielają:

INDALO Public Relations