Technologie » Telekomunikacja

Ericsson jako pierwszy na świecie zaprezentuje kompleksowe rozmowy LTE podczas Mobile World Congress

Firma Ericsson ogłosiła, że podczas Mobile World Congress w Barcelonie jako pierwsza na świecie zaprezentuje kompleksowe rozmowy telefoniczne, możliwe dzięki LTE/SAE (Long-Term Evolution - System Architecture Evolution).

Demonstracja zostanie wykonana przy użyciu telefonów komórkowych, działających w oparciu o mobilne platformy firmy Ericsson. Urządzenie sieciowe LTE firmy Ericsson wspiera przesył danych wśród wielu użytkowników do 106 Mbps na komórkę.

LTE/SAE to kolejny krok mający ułatwić użytkownikowi komunikację. Skraca on czas dostępu do danych, udoskonala wydajność i przepustowość. Komercyjne wprowadzenie produktu zapowiadane jest na 2009 rok.

LTE udoskonala wrażenia przeciętnego użytkownika. Usprawnia tak wymagajace rozwiązania jak mobilne wideo, korzystanie z blogów, zaawansowane gry, telefonię multimedialną i profesjonalne serwisy. Współpracuje też z istniejącą siecią komórkową.

Robert Puskaric, szef mobilnej platformy firmy Ericssona, powiedział: „Ta pierwsza na świecie prezentacja jest kamieniem milowym w rozwoju LTE. Dowodzi stabilności i integracji naszej platformy ze standardowymi terminalami mobilnymi, nie odbiegającymi wielkością od obecnie używanych. Już dziś umożliwia przesył danych z prędkością 25Mbit/s. Przykłady działania naszej pierwszej platformy LTE będą dostepne w 2008 roku."

Ulf Ewaldsson, President and Head of Product Area Radio w firmie Ericsson, stwierdził: "Dzisiejsza prezentacja kompleksowych rozwiązań potwierdza pozycję firmy Ericsson jako technologicznego lidera. Odzwierciedla też nasze zaangażowanie w rozwój technologii LTE, rozumianej jako ścieżki ewolucyjnej, która udoskonala serwis oferowany przez operatorów jednocześnie zapewniając lepsze doświadczenie końcowym użytkownikom."

LTE jest kolejnym krokiem w ewolucji standardów odnoszonych do sieci mobilnych. Standardy te zostały zdefiniowane w oparciu o 3GPP(Projekty partnerskie trzeciej generacji). LTE daje możliwość działania zarówno na częstotliwościach, gdzie spektrum jest sparowane jak i tam, gdzie spektrum jest niesparowane.

Umożliwia efektywne wykorzystanie spektrum dla starszych rozwiązań technicznych jak i dla przyszłych bezprzewodowych pasm częstotliwości. Działa na szerokości pasma kanału na poziomie 1,4-20MHz

Szerokie międzynarodowe wsparcie dla LTE umożliwia korzystanie z efektu korzyści skali, dostarczając efektywnych kosztowo rozwiązań dla operatorów sieci.

Ta pierwsza w świecie demonstracja jest juz kolejną premierą firmy Ericsson, która niedawno zaprezentowała LTE w trybie FDD (Frequency Division Duplex) i TDD (Time Division Duplex).

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc, liderem rynku w technologiach komórkowych 2G i 3G, zaopatrza serwisy komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 185 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu, Londynu i NASDAQ.

Aby uzyskać więcej informacji zapraszamy na strony www.ericsson.com lub www.ericsson.mobi.

ap