Technologie » Telekomunikacja

Ericsson wprowadza najbardziej zaawansowaną sieć dla LTE i połączeń szerokopasmowych nowej generacji

Ericsson wprowadza najbardziej zaawansowane w sektorze portfolio Evolved Packet Core (SAE/EPC) wspierające wprowadzenie przez operatorów sieci LTE. Portfolio opiera się na istniejących podstawowych produktach pakietowych.

Nowa funkcjonalność zostanie wprowadzona poprzez prostą modernizację oprogramowania. Dzięki temu zostaną zmniejszone koszty operatorów i zapewnione płynne przejście do nowej technologii.

Siłą napędową architektury sieciowej Evolved Packet Core (SAE/EPC)* jest szybki rozwój mobilnych łączy szerokopasmowych, który wymaga zwiększonej wydajności i efektywności w sieci podstawowej.

Portfolio Evolved Packet Core obejmuje SGSN/MME* i Mobile Packet Gateway - aktualizację oprogramowania istniejących produktów odpowiednio SGSN i GGSN - oraz nową bramkę Converged Packet Gateway (CPG), która odnosi się do nowego segmentu konwergentnego segmentu szerokopasmowego. Inni sprzedawcy pakietów podstawowych nie uwzględniali tego segmentu w swoich działaniach. CPG opiera się na nagradzanej platformie SmartEdge i zapewnia wysokiej jakości usługi komunikacji szerokopasmowej zarówno dla połączeń stacjonarnych jak i mobilnych w sieci podstawowej.

Georges Antoun, Wice Prezes i Szef Product Area Packet Networks w Ericsson powiedział "Ericsson umacnia swoje portfolio IP i przyspiesza transformację do sieci szerokopasmowych nowej generacji. Pomagamy operatorom w osiągnięciu lepszej wydajności i świadczeniu lepszych usług dla klientów stacjonarnych i mobilnych łączy szerokopasmowych.

Wszystkie komponenty czołowej oferty Ericsson Evolved Packet Core zostały zademonstrowane podczas Mobile World Congress w Barcelonie, w Hiszpanii, między 11 a 16 lutego.

Dzięki temu rozwiązaniu Ericsson potwierdza swoją czołową pozycję w sektorze sieci szerokopasmowych nowej generacji z całościowym portfolio opartym na IP. Ericsson oferuje dostęp radiowy o wysokiej przepustowości (stacje radiowe LTE), sieci Evolved Packet Core (SAE/EPC), ruch do/od sieci mobilnej oparty na IP / Ethernet i komunikację multimedialną z IMS. Ericsson jest również silnym graczem w dużym ekosystemie urządzeń zdolnych do mobilnych połączeń szerokopasmowych.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

O sieci Evolved Packet Core firmy Ericsson

Portfolio produktu SAE/EPC (System Architecture Evolution/Evolved Packet Core) firmy Ericsson składa się z dwóch rodzajów węzłów sieci podstawowej, serwerów i bramek zgodnie ze standardową architekturą sieci EPC opartą na IP. Serwery obejmują SGSN/MME (Serving GPRS Support Node/ Mobility Management Entity), Service Aware Policy Controller i Home Subscriber Server. Bramki obejmują Mobile Packet Gateway (MPG) opartą na ewolucji wiodącego na rynku Ericsson GGSN (Gateway GPRS Support Node), i Converged Packet Gateway (CPG) - nowy produkt skierowany do sieci szerokopasmowych o wysokiej przepustowości dla dostępu stacjonarnego i mobilnego. Podstawą dla Evolved Packet Core firmy Ericsson jest wsparcie istniejących baz klientów Ericsson poprzez ewolucję odnowień oprogramowania istniejących podstawowych produktów pakietowych.

ap