Technologie » Telekomunikacja

Ericsson wprowadza stylowe konstrukcje dla stacji bazowych

Znalezienie nowych lokalizacji dla umieszczenia radiowych stacji bazowych staje się dla operatorów rosnącym wyzwaniem, zwłacza na terenach miejskich i podmiejskich.

Nowe rozwiązanie firmy Ericsson Capsule Site oznacza innowacyjną konstrukcję budowlaną, w której może zostać zainstalowana radiowa stacja bazowa. Konstrukcja została zaprojektowana przez znanego skandynawskiego architekta Thomasa Sandell'a.

Capsule Site to innowacyjne rozwiązanie firmy Ericsson, które zostało stworzone z myślą o umożliwieniu szybszej budowy mobilnych sieci szerokopasmowych na terenach gęsto zaludnionych. Ze względu na wyjątkowy wygląd może funkcjonować zarówno jako centralny punkt na placu w mieście lub na przykład wmieszać się w krajobraz. Rozwiązanie Capsule Site zostało zaprojektowane w taki sposób, aby wypełnić jakąkolwiek przestrzeń miejską lub podmiejską. Wartością dodaną, jakie rozwiązanie to przynosi dla otoczenia jest zapewnienie dobrego zasięgu, co staje się rosnącą potrzebą, w dobie dynamicznego rozwoju mobilnych sieci szerokopasmowych.

Ericsson Capsule Site to rozwiązanie typu "all-in-one", które zawiera cały niezbędny sprzęt, w skutek czego czas instalacji stacji bazowej zmniejsza się nawet do 50 procent, przy jednoczesnej redukcji kosztów operatora do 30 procent. Rozwiązanie to może być dostarczane w innowacyjnej formie „flat-pack", co zapewnia znacznie łatwiejszy transport na miejsce montażu i możliwość jego przeprowadzenia w mniej niż jeden dzień. Ciężar konstrukcji wykonanej z kompozytów  wynosi tylko 800 kg.

Dzięki możliwościom dostosowania wyglądu konstrukcji pod względem koloru i oświetlenia operatorzy otrzymują ogromną szansę wykorzystania takiego obiektu w ramach promocji swojego brandu. Mogą w ten sposób wykorzystać widoczność konstrukcji w miejskim otoczeniu. Obiekt może być wyposażony w ekrany dotykowe oraz miejsca przeznaczone na reklamy, co może być dla operatorów nowym źródłem przychodów.

Pierwsza konstrukcja Ericsson Capsule Site została uruchomiona 17 czerwca podczas przystanku regat Volvo Ocean Race w Sztokholmie. Rozwiązanie to specjalnie dla firmy Ericsson zaprojektował znany szwedzki architekt Thomas Sandell, twórca wielokrotnie nagradzanego obiektu o identycznej jak Capsule Site funkcjonalności, czyli Ericsson Tower Tube.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2008 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27 miliardów USD (209 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach OMX Nordic Exchange Stockholm i NASDAQ.

ap