Technologie » Telekomunikacja

Ericsson zawarł kontrakt z China Unicom na budowę sieci WCDMA w 15 chińskich prowincjach

Ericsson został wybrany przez China Unicom jako dostawca sieci WCDMA i usług dla 15 chińskich prowincji. Sieci umożliwią dziesiątkom milionom abonentów korzystanie z bogatej komunikacji komórkowej 3G o dużej prędkości.

Ericsson, wraz ze swoimi partnerami, podpisał kontrakty na dostawę rdzenia WCDMA i/lub systemów sieci dostępu radiowego w 15 prowincjach: Beijing, Jilin, Jiangsu, Hubei, Heilongjiang, Liaoning, Anhui, Henan, Hainan, Shanxi, Sichuan, Yunnan, Shandong, Guangdong i Hunan.

Mats H Olsson, Prezes Ericsson Greater China, mówi: "Jesteśmy niezwykle zaszczyceni, że zostaliśmy wybrani przez China Unicom do pierwszej fazy rozwoju sieci WCDMA w Chinach. Kontrakt umacnia pozycję Ericssona jak wiodącego dostawcy telefonii komórkowej na rynku chińskim i dodatkowo potwierdza nasze długoterminowe partnerstwo strategiczne z China Unicom. Jesteśmy pewni, że nasza niekwestionowana czołowa pozycja w zakresie technologii i doświadczenie globalne w WCDMA przyczynią się do szybkiego rozszerzenia chińskiego rynku 3G."

Ericsson dostarczy wspólną platformę rdzenia 2G/3G, system RAN WCDMA, usługi rozwoju sieci, dostrajanie, części zapasowe i usługi szkoleniowe w ciągu następnych kilku miesięcy. Dostawy i rozmieszczanie już się rozpoczęły. Do chwili obecnej, pierwsze połączenia 3G zostały wykonane z powodzeniem we wszystkich 14 miastach obsługiwanych przez Ericsson w celu wstępnego, przedkomercyjnego uruchomienia China Unicom zaplanowanego na 17 maja, Światowy Dzień Telekomunikacji i Społeczeństwa Informacyjnego.

Ericsson podpisał także kontrakty na usprawnienie sieci GSM China Unicom w celu obsługi funkcji interoperacyjności 2G/3G w 10 prowincjach: Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Henan, Anhui, Jiangsu, Hubei, Sichuan, Yunnan i Hainan.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

ap