Firma » Bankowość

Euler Hermes i HSBC zawarły globalną umowę o współpracy w zakresie ubezpieczenia należności

Euler Hermes został wyłącznym dostawcą usług ubezpieczenia należności dla klientów HSBC Commercial Banking.

Współpraca pomiędzy wiodącym ubezpieczycielem a bankiem HSBC ma zapewnić ochronę przedsiębiorcom w niekorzystnych warunkach gospodarczych, które przekładają się na wzrost liczby upadłości korporacyjnych.

Dzięki zawartej umowie o globalnej dystrybucji klienci HSBC prowadzący transakcje na zasadach kredytu kupieckiego uzyskają korzystny dostęp do oferty Euler Hermes, światowego lidera branży ubezpieczeń należności. Dzięki ubezpieczeniu, zarówno spółki posiadające grono sprawdzonych odbiorców, jak i te poszukujące nowych kontrahentów, zyskują gwarancję utrzymania płynności finansowej, co jest szczególnie ważne w obliczu prognozowanego na ten rok, 8-procentowanego  wzrostu liczby upadłości.

– Umowa pomiędzy Euler Hermes a HSBC to pierwsze tego rodzaju partnerstwo na rynku ubezpieczeń należności realizowane na tak wielką skalę – mówi Wilfried Verstraete, Prezes Zarządu Euler Hermes. – Pomiędzy naszymi spółkami istnieje wyraźna synergia biznesowa. Wzrost zapotrzebowania na ubezpieczenie należności handlowych wynika ze zwiększonego ryzyka branżowego i geograficznego oraz faktu, iż obecnie ponad 80%  transakcji prowadzonych jest na zasadach kredytu kupieckiego. Dzięki zawartej umowie klienci HSBC uzyskują podwójną korzyść wynikającą z połączenia wiodącej pozycji Euler Hermes na światowym rynku ubezpieczeń i lokalnego doświadczenia naszego partnera.

Euler Hermes pomaga ubezpieczonym spółkom w nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji handlowych – poczynając od wstępnej weryfikacji wiarygodności kontrahenta przy pomocy bazy danych obejmującej ponad 40 milionów przedsiębiorstw, aż po szybką wypłatę odszkodowania w razie potwierdzonej niewypłacalności dłużnika. Przez cały okres obowiązywania polisy ryzyko niewypłacalności kontrahenta jest uważnie monitorowane, zarówno na rynkach rozwiniętych, jak i wschodzących.

– Nasi klienci doceniają zalety ubezpieczenia należności, gdyż ułatwia ono działalność handlową, zwiększając ich poczucie bezpieczeństwa, a także chroni ich przed niespodziewanymi wahaniami płynności – zauważa Mark Hussein, globalny dyrektor ds. ubezpieczeń handlowych i inwestycji w HSBC. – Produkt ten doskonale uzupełnia naszą ofertę rozwiązań z zakresu finansowania handlu i należności. Jesteśmy szczęśliwi, że możemy pogłębić współpracę z Euler Hermes w okresie, w którym przedsiębiorcy szczególnie mocno odczuwają potrzebę bezpieczeństwa finansowego.

HSBC i Euler Hermes, spółka należąca do grupy Allianz SE, są partnerami strategicznymi w Brazylii, Meksyku, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Stanach Zjednoczonych od 2008 roku. W ostatnim czasie partnerzy podjęli również współpracę w Hongkongu i Wielkiej Brytanii.

– HSBC wybrał Euler Hermes na swojego globalnego partnera ze względu na naszą wiodącą pozycję rynkową, sprawdzoną ofertę doskonałej jakości produktów i usług oraz wysoki poziom obsługi klienta, a także stabilną pozycję finansową3, gwarantowaną przez całą grupę Allianz – wyjaśnia Wilfried Verstraete.

Kontakt dla mediów:

Artur Niewrzędowski
TALKING HEADS PR
tel. 509-433-874
e-mail: artur.niewrzedowski@thpr.pl

*******

Euler Hermes jest liderem na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jednym z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Euler Hermes zatrudnia ponad
6 000 pracowników w ponad 50 krajach, oferując kompleksowe usługi w zakresie zarządzania należnościami. Skonsolidowany obrót grupy Euler Hermes w 2012 roku wyniósł 2,4 miliarda euro. Euler Hermes rozwinął międzynarodową sieć nadzoru, która umożliwia analizę stabilności finansowej ponad 40 milionów przedsiębiorstw na całym świecie. Na koniec grudnia 2012 Grupa Euler Hermes na całym świecie obejmowała ochroną ubezpieczeniową transakcje handlowe na kwotę 770 mld euro.
***
Euler Hermes, członek grupy Allianz, jest notowany na giełdzie Euronext w Paryżu i otrzymał rating AA- od agencji Standard & Poor’s. W celu uzyskania dalszych informacji zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej www.eulerhermes.com oraz śledzenia Twittera @eulerhermes
***
W Polsce grupa Euler Hermes jest obecna od 1998 roku. Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes SA oferuje ubezpieczenia należności handlowych oraz gwarancje ubezpieczeniowe. Jednocześnie druga spółka działająca na polskim rynku - Euler Hermes Collections Sp. z o.o. oferuje windykację należności, raporty handlowe, ocenę ryzyka oraz program analiz branżowych. Obsługę klientów zapewnia Euler Hermes Services Polska Sp. z o.o. Usługi doradztwa prawnego świadczy Euler Hermes, Mierzejewska - Kancelaria Prawna Sp. k.

an@thpr.pl