Firma » Biznes

Euler Hermes prognozuje wzrost i nowe możliwości eksportowe dla regionu Zatoki Perskiej

Podczas spotkania zorganizowanego pod patronatem Jego Wysokości Szejka Ahmeda bin Saeeda Al Maktouma, wiceprzewodniczącego Rady Wykonawczej Dubaju oraz Prezesa Zarządu Alliance Insurance, Euler Hermes podzielił się swoimi scenariuszami gospodarczymi dla świata oraz regionu Zatoki Perskiej.

Ponad 120 klientów i osobistości świata biznesu z Rady Krajów Zatoki Perskiej (GCC) spotkało się z przedstawicielami Euler Hermes w Burdż Chalifa w celu omówienia aktualnej sytuacji oraz prognoz dla światowej gospodarki, wyłaniających się możliwości eksportowych oraz ryzyka dla wzrostu gospodarczego.

Poniżej przedstawiamy główne kwestie poruszone podczas spotkania:
Ludovic Subran, Główny Ekonomista Euler Hermes
- Jako że Rada Krajów Zatoki Perskiej jest główną siłą napędową i odzwierciedleniem kondycji światowej gospodarki, odczuwa osłabienie równolegle do reszty świata. Obejmuje to spowolnienie handlu, spadek liczby okazji inwestycyjnych oraz obniżkę cen surowców.
- W ujęciu makroekonomicznym rok 2013 będzie grą „o wszystko albo nic”. Strefa euro zostanie utrzymana w ryzach. Stany Zjednoczone stoją przed ryzykiem “fiskalnego urwiska”. Rośnie też niepokój państw BRIC oraz MIST (Meksyk, Indonezja, Korea Południowa i Turcja), którą wciąż muszą udowodnić, że stać je na miano światowych potęg.
- W 2012 roku jednak region Zatoki Perskiej wykaże wzrost rzędu 4,5%, odnotowując solidną nadwyżkę fiskalną i handlową, głównie dzięki przychodom ze sprzedaży ropy i gazu, znacznym zasobom surowców naturalnych oraz intensywnej współpracy i relacjom handlowym pomiędzy członkami GCC.
- Aż do 2013 roku prognozy wzrostu są stabilne ze względu na dalszy wzrost głównych partnerów eksportowych tego regionu, Indii i Japonii.

Michele Pignotti, Dyrektor Regionu Krajów Śródziemnomorskich, Bliskiego Wschodu i Afryki Euler Hermes
- Zarówno krajowe, jak i zagraniczne transakcje handlowe w regionie Zatoki Perskiej wykazują dynamiczny wzrost – w 2012 roku o ponad USD 800 mld według aktualnego stanu.
- Przed firmami tego regionu otwiera się szereg nowych, różnorodnych możliwości eksportowych.
- Spośród krajów śródziemnomorskich i afrykańskich głównymi rynkami wzrostowymi dla eksporterów z Zatoki Perskiej są obecnie Włochy i RPA. Silny potencjał do zwiększenia swojego znaczenia strategicznego w najbliższych miesiącach wykazują Turcja i Egipt.
- Główną niewiadomą dla eksporterów regionalnych jest wybór najbezpieczniejszych rynków, klientów i partnerów rozwojowych. Kluczem do zbudowania trwałego strumienia przychodów eksportowych jest zrozumienie globalnych mechanizmów handlowych.
- Według Euler Hermes w ciągu ostatnich sześciu miesięcy ekspozycja kredytowa klientów z siedzibą w państwach Zatoki Perskiej, którzy posiadają ubezpieczenie należności handlowych, wzrosła o ponad 30%. Ta zmiana pokazuje, że przedsiębiorcy coraz wyraźniej postrzegają rodzaju polisy jako narzędzie do zarządzania finansami przedsiębiorstwa oraz istotny element strategii rozwoju eksportu.

Massimo Falcioni, Prezes Zarządu Euler Hermes GCC
- Globalny kryzys zmusił przedsiębiorców to krytycznego spojrzenia na prowadzoną działalność. Zmiany zachodzące w światowej gospodarce wymagają od nich nieustannej weryfikacji i modyfikacji przyjętych strategii, prognoz budżetu, procesów zarządzania płynnością i wypłacalnością czy ograniczania kosztów.
- Scenariusz Euler Hermes przewiduje dalszy, solidny wzrost w regionie Zatoki Perskiej. Główne czynniki sprzyjające tej pozytywnej tendencji obejmują:
Sektor petrochemiczny (który odpowiada za niemal 50% PKB w 2011 roku), gdzie wydobycie ma wzrosnąć o ponad 40% z obecnego poziomu 73 mln ton rocznie do 113 mln to rocznie do końca 2015 roku;- Branża budowlana (która ma odbić się do przedkryzysowego poziomu z I kwartału 2008 roku), która przeznaczyła spore sumy na projekty infrastrukturalne (nowe lotniska w regionie Zatoki)Sektor teleinformatyczny i handel detaliczny, które odnotują dobre wyniki ze względu na wzrost demograficzny oraz wyższy dochód na mieszkańca.
Podczas konferencji uczestnicy mieli również okazję zapoznać się z najnowszą aktualizacją Globalnego Wskaźnika Upadłości Euler Hermes.
Globalny Wskaźnik Upadłości Euler Hermes
Globalny Wskaźnik Upadłości
Zmiana roczna
% światowego PKB
(*) % globalnego wskaźnika upadłości (*) 2010 2011 2012** 2013**
Globalny Wskaźnik Upadłości 83,8 100 -6% -4% 4% 3%
Wskaźnik dla Ameryk 28,8 34,4 -8% -15% -9% -7%
Wskaźnik dla Azji-Pacyfiku 25,0 29,8 -12% -6% -1% 3%
Wskaźnik dla Europy Północnej 12,7 15,1 -4% -3% 6% -2%
Wskaźnik dla Niemiec-Austrii-Szwajcarii 6,9 8,2 1% -4% 0% 1%
Wskaźnik dla Francji 4,1 4,9 -2% -3% 3% 2%
Wskaźnik dla Krajów Śródziemnomorskich 6,3 7,5 1% 17% 27% 18%
Wskaźnik dla strefy euro 19,2 22,9 -1% 7% 17% 11%
** prognoza

Źródło: statystyki krajów, wyliczenia i prognozy Euler Hermes. Baza 100 w roku 2000
(*) PKB za 2011 r. ważone obecnym kursem walutowym

******

Kontakt dla mediów:
Artur Niewrzędowski
TALKING HEADS PR
tel. 0509-433-874
e-mail: artur.niewrzedowski@thpr.pl

******

Euler Hermes jest liderem na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jednym z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Euler Hermes zatrudnia ponad
6 000 pracowników w 50 krajach. Oferuje kompleksowe usługi w zakresie zarządzania należnościami. Skonsolidowany obrót grupy Euler Hermes w 2011 roku wyniósł 2,27 miliarda euro. Euler Hermes rozwinął międzynarodową sieć nadzoru, która umożliwia analizę stabilności finansowej 40 milionów przedsiębiorstw. Na koniec grudnia 2011 grupa obejmowała swoimi ubezpieczeniami transakcje handlowe na całym świecie na kwotę 702 mld euro.
***
Euler Hermes, członek gupy Allianz, jest notowany na giełdzie Euronext w Paryżu i otrzymał rating AA- od agencji Standard & Poor’s.
***
W Polsce grupa Euler Hermes jest obecna od 1999 roku. Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes SA oferuje ubezpieczenia należności handlowych oraz gwarancje ubezpieczeniowe. Jednocześnie druga spółka działająca na polskim rynku - Euler Hermes Collections Sp. z o.o. oferuje windykację należności, raporty handlowe, ocenę ryzyka oraz program analiz branżowych. Obsługę klientów zapewnia Euler Hermes Services Sp. z o.o. Usługi doradztwa prawnego świadczy Euler Hermes, Mierzejewska - Kancelaria Prawna Sp. k.

*******

Niektóre ze stwierdzeń zawartych w niniejszym materiale mogą wyrażać oczekiwania dotyczące przyszłości i inne prognozy oparte na aktualnych poglądach i założeniach kierownictwa i obciążone są znanym i nieznanym ryzykiem oraz niepewnością, które mogę spowodować, że faktyczne wyniki bądź wydarzenia będą się istotnie różnić od przedstawionych lub implikowanych w takich stwierdzeniach. Poza stwierdzeniami stanowiącymi prognozy z racji kontekstu przewidywania na przyszłość można rozpoznać po użyciu słów takich jak „może”, „będzie”, „powinno”, „oczekuje się”, „planuje się”, „zamierza się”, „przewiduje się”, „uważa się”, „szacuje się”, „potencjalny” lub „w dalszym ciągu” i podobnych wyrażeń. Faktyczne wyniki bądź wydarzenia mogą się istotnie różnić od przedstawionych w takich stwierdzeniach za sprawą m.in. (i) ogólnych uwarunkowań ekonomicznych, w tym w szczególności uwarunkowań ekonomicznych w zakresie podstawowej działalności lub na podstawowych rynkach Grupy Euler Hermes, (ii) kształtowania się rynków finansowych, w tym rynków wschodzących, a także zmienności rynków, ich płynności i zdarzeń kredytowych, (iii) częstotliwości i wielkości szkód ubezpieczeniowych, w tym szkód wynikających z katastrof naturalnych oraz rozwoju wydatków szkodowych, (iv) wskaźników utrzymania polis, (v) zakresu niespłacenia kredytów, (vi) poziomów stóp procentowych, (vii) poziomów kursów walutowych, w tym kursu wymiany euro do dolara amerykańskiego, (viii) zmian konkurencyjności, (ix) zmian w przepisach prawnych i regulacjach, w tym konwergencji monetarnej i Europejskiej Unii Monetarnej, (x) zmiany w polityce banków centralnych i/lub rządów innych krajów, (xi) wpływu przejęcia spółek, w tym związanych z tym kwestii integracji, (xii) reorganizacji i (xiii) ogólnych czynników konkurencyjności, w każdym przypadku na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i/lub globalnym. Prawdopodobieństwo wystąpienia bądź natężenia wielu z tych czynników może okazać się większe w wyniku działań terrorystycznych i ich konsekwencji.
Grupa nie jest zobowiązana do uaktualniania żadnych odnoszących się do przyszłości stwierdzeń.

an@thpr.pl