Kultura, sztuka » Kultura

F O O D PA I R I N G manual

F O O D PA I R I N G  manual
Zobacz więcej zdjęć »
W polskiej kulturze kulinarnej zadomowił się już zwyczaj dobierania właściwego alkoholu do serwowanej potrawy. Taka umiejętność ma nawet swoją nazwę: foodpairing. Dzisiaj najnowszą gałęzią foodpairingu jest dobieranie przekąsek, czy dań głównych do drinków.

Warto zatem, podążając z duchem czasów, wiedzieć jak skomponować duet: drink + danie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Przy dobieraniu dania do drinka punktem wyjścia zawsze powinna być harmonia.

Koktajl i przekąska muszą harmonizować smakiem, czyli np. do delikatnych koktajli dobieramy delikatne przekąski. Koktajl o wyższej zawartości alkoholu doskonale komponuje się z przekąską o większej zawartości tłuszczu i kwaśnych składników.

Kluczem gwarantującym sukces jest użycie w obu przypadkach wspólnego elementu, np. ogórka. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby ilość składników zarówno w koktajlu, jaki i daniu była zbliżona.

 

Komponując zestaw koktajl + przekąska

warto pamiętać, jakie smaki się równoważą:

• cierpki równoważą: tłusty, słodki

• słodki równoważą: słony, kwaśny, cierpki, gorzki

• kwaśny równoważą: słodki, gorzki

• gorzki równoważą: tłusty, słodki

 

A czym w praktyce kierować się, łącząc ze sobą pozornie niepasujące smaki?

Podpowiedź podsunęła nam sama natura, oferując nam gamę kolorów, którymi możemy się kierować.

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor zielony/ limonkowy

Finlandia® Lime Vodka

 

Limonka, Awokado, Jabłko, Kiwi, Gruszka, Agrest, Truskawka, Malina, Czerwona papryka (np.Tabasco), Czerwona porzeczka

Świeże zioła (Mięta, Bazylia, Rozmaryn, Tymianek, Kolendra, Rukola)

Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem midowo-koperkowym.

 

Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico

 

Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie z rukolą

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor czerwony

Finlandia® Redberry Vodka

Finlandia® Cranberry Vodka

 

Kolor zielony – czerwony występują vis a vis na palecie kolorów, dzięki temu łączą się tutaj te same składniki, które łączyły się w przypadku Finlandia® Lime Vodka

Liść szpinaku podawany z truskawką oraz czerwonym pieprzem

Ser pleśniowy (np. Lazur) podawany z suszoną żurawiną i migdałami

 

Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej czekolady

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor pomarańczowy/ różowy

Finlandia® Grapefruit Vodka

 

Zielony ogórek, Zielona herbata, Rozmaryn, Cytryna, Limonka, Truskawka, Róża

Konfitura różana podawana na kruchym pieczywie wraz z imbirem marynowanym

 

Panna Cotta z zieloną herbatą

 

Smażone krewetki na maśle z pietruszką i czosnkiem

 

 

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor zielony / żółtawy / czerwony

Finlandia® Mango Vodka

 

Pomarańcz, Marakuja, Kumkwat, Kokos, Ananas, Limonka, Kolendra, Tamaryndowiec, Mięta, Trawa Cytrynowa, Kardamon, Syrop z bzu

Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka

 

Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli

 

Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki

 

 

 

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor jagodowy / ciemny fiolet

Finlandia® Blackcurrant Vodka

 

Cytryna, Limonka, Ananas, Kokos, Fiołek,  Lawenda, Jałowiec, Ocet balsamiczny, Śliwka, Pieprz, Cynamon, Goździk, Jeżyna, Borówka, Ciemne winogrono

Sernik z dodatkiem wanilii

 

Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki

 

Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem

 

KOLOR

SMAK FV

DODATKI do drinka

PRZEKĄSKI

Kolor brązowy

Finlandia® Spices Vodka

 

Chilli, Imbir, Trawa cytrynowa, Liście kafiru, Limonka, Cytryna, Pomarańcz, Mango, Brzoskwinia, Karmel, Czekolada, Goździk, Cynamon, Ziele angielskie, Wanilia, Kawa, Angostura, Herbata Assam, Herbata Earl Grey

Krewetki z miodem i imbirem

 

Śledzie korzenne
w marynacie z ziela angielskiego, cynamonu i goździków

 

Creme Brulee

Materiał powstał we współpracy

 

Pure Bar & Concept Store Pies Czy Suka i FINLANDIA® VODKA .

www.pureice.pl

 

©2013 Finlandia® Vodka Worldwide Ltd., Helsinki, Finland. Finlandia® Vodka.

 


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »