Rozrywka i wypoczynek » Święta

Feliz Navidad – Wesołych Świąt po hiszpańsku

Magii Świąt Bożego Narodzenia ulega cały Świat! Święty Mikołaj, bombki na choinkach, kolorowe światła na ulicach miast – wszystko to zwiastuje ten wyjątkowy okres w roku, gdy wspólnie z rodziną zasiadamy przy stole i biesiadujemy. W zgodzie z tradycją, wykwitnie i smacznie.

A jak Boże Narodzenie świętują Hiszpanie i co pojawi się na ich stołach? 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

                                                                                                                                    

Navidad, belén, El Gordo Navidad

 

Przygotowania do hiszpańskiego Bożego Narodzenia, czyli Navidad, zaczynają się od pierwszych dni adwentu, kiedy to rozpoczyna się tradycyjna dekoracja ulic różnokolorowymi światełkami, ozdobami i świątecznymi symbolami. Wszyscy prześcigają się w ozdabianiu domów, a szczególnie w przygotowaniu belén czyli szopki bożonarodzeniowej. Mają one znacznie większe znaczenie niż choinka czy Święty Mikołaj! Dlatego Hiszpanie poświęcają wiele czasu, pracy i pieniędzy, by szopki były zjawiskowe, jak najbardziej dopracowane i realistyczne. Na dwa dni przed Wigilią, 22 grudnia, organizowana jest jedna z największych loterii na świecie „El Gordo Navidad”, czyli Bożonarodzeniowy Grubasek, w której pula nagród przekracza nawet 2 miliardy euro! Tego dnia każdy mieszkaniec Hiszpanii trzyma kciuki, by właśnie numer jego losu odśpiewały dzieci z chóru Colegio San Ildefonso w Madrycie.

 

Wigilijne frykasy na hiszpańskim stole


Hiszpańska Wigilia, zwaną Nochebuena, czyli Dobrą Nocą to, podobnie jak w Polsce, kluczowy moment Świąt. Jednak jest obchodzony odrobinę inaczej niż w naszym kraju. Wigilia rozpoczyna się hucznymi paradami – mieszkańcy ubrani w kolorowe stroje w asyście ozdobionych szarfami zwierząt, wesoło maszerują przez ulice miasta. Świąteczne festiwale odbywają się w towarzystwie radosnej muzyki, trąbek, bębenków, piszczałek i śpiewu. Wieczorem, po paradzie cała rodzina spotyka się na uroczystej kolacji.

 

Hiszpański stół wigilijny cechuje się wyjątkowym bogactwem potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny oraz jamon czyli suszoną szynkę po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się w zależności od regionu. W środkowej Hiszpanii podaje się Cochinillo, czyli pieczone prosię lub jagnię, na południu, w Andaluzji drób, głównie indyka, a na wybrzeżu – owoce morza i ryby. Hiszpańskie Święta obfitują też w słodkie wypieki m.in. Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się drobny upominek przynoszący szczęście, temu kto go odnajdzie w swoim kawałku ciasta. Zgodnie z tradycją w Wigilię podawany jest turrón, migdałowo-miodowy nugat, który jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. W czasie Wigilii Hiszpanie schłodzonym białym wytrawnym winem popijają owoce morza, mięsa czerwonym, a przy deserze raczą się katalońskim winem musującym Cava. Taka obfitość i różnorodność smaków nie może obejść się bez hiszpańskich oliwek, które idealnie pasują do wigilijnych specjałów.

 

Z Hiszpanii do Polski – wigilia z Oliwką!

 

Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w  kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami, nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

 

 

Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek

 

Składniki:

  • hiszpańskie zielone oliwki
  • kawior
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • pieczona czerwona papryka
  • śledziki w occie

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj  hiszpańskie zielone oliwki. Mieszaninę odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.

 

Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami

 

Składniki:

·                800 g filetów z łososia

·                150 g hiszpańskich zielonych oliwek

·                50 g hiszpańskich czarnych oliwek

·                1 cebula dymka

·                7 łyżek oliwy z oliwek

·                1 łyżeczka musztardy

·                sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.

 

Świąteczne śledziki z Hiszpańskimi Oliwkami

 

Składniki:

  • hiszpańskie zielone oliwki
  • pokrojony w kostkę marynowany śledź
  • świeżo wyciskany sok z pomarańczy
  • obrany pomidor
  • suszone pomidory
  • oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
  • cebula dymka, ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

W miseczce  dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej  przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: Danie doskonale smakuje  także z wędzonym łososiem oraz anchois.

 

El Día de los Reyes Magos – Dzień Trzech Króli

 

Święta Bożego Narodzenia w Hiszpanii kończą się 6 stycznia w Dzień Trzech Króli i jest to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt. El Día de los Reyes Magos jest dedykowane szczególnie dzieciom – tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali cały rok. Wieczorem, tuż przed pójściem spać, maluchy wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek dla trzech strudzonych wędrowców. Obok stawiają swoje buty. Następnego dnia rano dzieci znajdują w nich upominki, które, według wierzeń i tradycji, zostawili im Kacper, Melchior i Baltazar – na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze Wschodu.

Bez względu na szerokość czy długość geograficzną Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Wyczekiwany i radosny, a wyjątkowy smak Świąt sprawia, że z uśmiechem na twarzy powracamy do chwil spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole. 

 

Feliz Navidad, czyli Wesołych Świąt! życzy Hiszpańska OliwkaJ

 


Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl

oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »