Technologie » Komputery

FEN gromadzi dane z QNAP

Partnerzy współpracujący z Konsorcjum FEN mogą już kupować wysokiej klasy urządzenia do gromadzenia i udostępniania danych marki QNAP. Poznańska firma podpisała umowę o współpracy z tajwańskim producentem na początku lutego 2009 roku.

„Obecnie już na całym świecie, rynek rozwiązań służących do gromadzenia danych intensywnie się rozwija. Tym motorem napędowym są same firmy oraz klienci indywidualni, którzy coraz częściej szukają informacji o takich systemach w sklepach czy u integratorów IT. Posiadanie serwera sieciowego w domu czy firmie oznacza wiele plusów - przede wszystkim jest to centralne miejsce, w którym możemy składować dane i udostępniać je innym użytkownikom.

Jednak najważniejszą wartością tych systemów jest funkcja automatycznej archiwizacji danych „wrażliwych", które - bez właściwej ochrony - możemy bezpowrotnie stracić w wyniku awarii czy kradzieży np. laptopa. Jednym z najbardziej znanych na świecie producentów takich rozwiązań jest QNAP, który będzie teraz silnie reprezentowany w Polsce dzięki zawartej z FEN umowie dystrybucyjnej" - mówi Daniel Żukowski, Networking Unit Manager w Konsorcjum FEN.

Wymagających klientów indywidualnych z pewnością zainteresuje QNAP TS-109 II. Użytkownicy docenią możliwość pobierania plików z sieci P2P Torrent, bez konieczności włączania komputera. Będą na nim mogli przechowywać filmy i muzykę z możliwością ich odtwarzania na domowym sprzęcie, np. na konsolach Sony Playstation 3 i Microsoft XBOX 360 lub odtwarzaczach DVD z funkcją pracy sieciowej. Szybki dostęp do plików zapewni wbudowany serwer iTunes. Z kolei interfejs oparty na www pozwoli zarządzać zdjęciami, a nawet udostępnić je jako internetową galerię. Na uwagę zasługuje bezgłośna praca oraz bardzo niski pobór energii. Urządzenie z powodzeniem sprawdzi się również w mniejszych biurach.

Przechowywanie w jednym miejscu danych dostępnych w całej sieci firmowej w znakomity sposób ułatwia pracę większym organizacjom. Dlatego przedsiębiorstwa coraz częściej sięgają po urządzenia QNAP z serii PRO, wykorzystując je jako sieciowy serwer plików, serwer FTP, do backupu plików z komputerów lub jako serwer wydruku. Dzięki temu drukarki podpięte do portów USB dysku stają się widoczne dla wszystkich użytkowników w sieci. Dostępność serwera www z obsługą języka PHP i wbudowanym oprogramowaniem Joomla, w połączeniu z bazą danych MySQL umożliwia też tworzenie zaawansowanych stron internetowych.

Modele TS-209 PRO, TS-409 PRO, TS-509 PRO i TS-809 PRO oferują od 2 do 8 dysków, które pracują w trybie RAID lub RAID5, co gwarantuje zgromadzonym zasobom bezpieczeństwo i zapewnia nawet 12 TB pojemności. Z kolei szybki dostęp to zasługa wydajnych procesorów umożliwiających uzyskanie transferów na maksymalnym poziomie do 1170 Mbit/s. Niestandardowym rozwiązaniem urządzeń QNAP jest moduł Surveillance Station, dzięki któremu można zarządzać kamerami IP podłączonymi do serwera. Ofertę uzupełnia model QNAP TS-409U - sieciowy dysk z obudową przystosowaną do montowania w 19-calowych szafach rackowych.

Urządzenia QNAP objęte są 24-miesięczną gwarancją i dostępne są u autoryzowanych partnerów handlowych Konsorcjum FEN.

Informacje o firmach:

QNAP (Quality Network Appliance Provider) jest liczącym się na świecie dostawcą serwerów i rejestratorów sieciowych. Firma powstała w 2004 roku i ma swoją siedzibę na Tajwanie. Producent dostarcza wysokiej jakości rozwiązania i produkty, które dodatkowo wyróżniają się ciekawą stylistyką. Firma szybko zdobyła uznanie na wielu rynkach, co potwierdzają liczne nagrody przyznane QNAP, m.in. we Francji, Kanadzie czy Stanach Zjednoczonych. Więcej informacji na stronie www.qnap.com.

Konsorcjum FEN Sp. z o.o. działa na rynku IT od 1998 roku jako dystrybutor z wartością dodaną (VAD). Portfolio spółki tworzą znane w Polsce produkty i rozwiązania najbardziej nowoczesnych i wizjonerskich producentów urządzeń sieciowych oraz peryferiów komputerowych na świecie. FEN jest m.in. największym w rejonie Europy Środkowo-Wschodniej i Rosji dystrybutorem urządzeń sieciowych Linksys, a Division of Cisco (w 2008 r. został za to nagrodzony przez Linksys tytułem najlepszego partnera handlowego w tej części Europy). Przez trzy ostatnie lata FEN był także wyróżniany przez PQI - uznanego w świecie producenta przenośnych modułów pamięci - tytułem najlepszego Partnera. W ofercie FEN są również inne światowe marki, jak Meru Networks, Dynamode, Becker, ACTi i Welland. Więcej informacji na stronie www.fen.pl.

ap