Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Ferrari - to auto chce miec każdy!

Co takiego ma w sobie Ferrari, że marzy o nim każdy mężczyzna, a i kobiety coraz częściej? Kultowa marka, historia Ferrari i gadżety, które inspirują.

"Gorąca", włoska marka Ferrari to dziś natychmiast rozpoznawane auta sportowe najwyższej klasy,!

Produkcja Ferrari zaczęła się już w 1947 roku i praktycznie od tego momentu feraari zaczęło zdobywac sobie fanów i wiernych wielbicieli na całym świecie. Nazwa firmy pochodzi od jej założyciela - Włocha Enzo Ferrari.

Fani marki najbardziej cenią oczywiście auta w kolorze czerwonym: ogniste, diabelskie, płomienne, to te rozpalają wyobraźnię!

Co sprawiło, że to właśnie Ferrari było i jest obiektem pożądania mężczyzn na niemalże całym świecie? Z pewnością piękna linia tych samochodów i ich niebanalny, niepowtarzalny charakterer, który zdaje się żyć, mimo iz jest przecież tylko maszyną!

Oczywiście nie zawsze przedsiębiorstwo Ferrari jako firma produkujaca samochody sportowe odnosiło sprzedażowe sukcesy w branży motoryzacyjnej. Jak kazdy producent - tak i Ferrari miało swoje wzloty i upadki (np kiedy to w roku 2002 roku sprzedano lwią bo aż 30% część udziałów Ferrari bankowi Mediobanza).

Historyczne modele Ferrari, tworzące legendę to:

• Ferrari 125 S,
  •  Ferrari 159 S
  • i modele takie jak Ferrari 195 S i Inter, Ferrari 340 America i MM, a także Ferrari 375 America, MM i Plus. Wszystkie te modele Ferrari są rejestrowane  jako pojazdy zabytkowe.

Obecnie produkowane Ferraru nawiązują sylwetką do swoich słynnych przodków ale nowoczesność zaczyna mieć w ich produkcji zdecydowaną przewagę. Licza się dobre osiagi, piękna, opływowa linia nie stanowiaca wiekszych oporów powietrza, odpowiednie cylindy i technologie pełne jakościowego boomu.

Mali fani Ferrari moga tez kupić w sklepach oryginalne gadżety motoryzacyjne, (licencjonowane i bez licencji) np: sportowe czapki z daszkiem, bluzy, daszki przeciwsłoneczne, a także miniatury samochodów i wiele innych.

obserwator