Gospodarka » Żywność
Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!
Zobacz więcej zdjęć » |
W takich sytuacjach warto postawić na produkty wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie”.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?
Żadna dobrze zorganizowana impreza nie miałaby racji bytu bez przekąsek, które bez problemu możemy skonsumować pomiędzy jednym, a drugim tańcem. Warto pamiętać, iż menu powinno być ściśle dopasowane do stylu imprezy. I tak, jeżeli stawiamy na czyste szaleństwo wówczas warto postawić na przysmaki w typie finger food - produkty, które zjemy za pomocą jednego kęsa.
W tym wypadku triumfy świecą koreczki przygotowane m.in. z sera, wędlin, ogórków, papryki itp. Kolejno możemy postawić na kolorowe kanapeczki, ciastka, orzeszki, paluszki, przeróżne słodkości. Wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Nie należy też zapominać o wygodzie i zachowaniu higieny. Jako, że produkty te spożywamy głównie rękoma należy je tak przygotować aby nie wymagały nieustannego wycierania czy też mycia dłoni. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs - to jest to.
Pamiętajmy, że udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także menu bogate w pyszności. Oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski, to doskonały pomysł na smakowite menu karnawałowe.
Oto produkty nagrodzone znakiem jakości „Doceń polskie”, które z powodzeniem mogą stać się inspiracją do stworzenia karnawałowych przekąsek:
- Czekolada Extra gorzka z drobinkami ziarna kakaowego – Union Chocolate Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Chleb wiejski – Piekarnia Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Kiełbasa krucha z szynka – Zakład Mięsny Alojzy Mrotek - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Chleb żytnio-razowy – Piekarstwo M.J.M. CZWOJDA s.c. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Salami bankietowe w osłonkach oraz posypkach smakowych – PAMAS Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Ser Gouda tradycyjny – Spółdzielnia Mleczarska ROSPUDA w Filipowie - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Frankfurterki – Zakład Mięsny POLIWCZAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Szynka z Pyzdr – PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Łosoś filet z gorgonzolą wędzony N/G – C.K. FISH Cymerman-Karkkainen Hanna - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
- Rogalik z wiśnią – Piekarnia Cukiernia RASZCZYK Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej z trawą żubrówkową 70,4 % - Mirosław Pelczar CHOCOLATIER Anna Pelczar - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Puffins pomidor BIO – MICROFOOD S.A. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Sos do kanapek – TARSMAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Przykładowe przystawki proponowane przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”:
I. Pasta serowo-jajeczna
Składniki
- 3 jajka
- 100 g Goudy pełnotłustej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
II. Smażone gałki jaglane z serem
Składniki
Przepis (na około 4 porcje):
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- sól - bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.
III. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego
Składniki
- 2-3 łyżki Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 125 g twarogu 0%
- 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%
- opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy
Przygotowanie
Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Magdalena Matusik
magdalena.matusik@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 690 449 064
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)