Dom » Budownictwo

Firma Fluke wprowadza na rynek II serię modeli Fluke 430 - trójfazowych analizatorów jakości energii

Nowe analizatory są pierwszymi na rynku do bezpośredniego pomiaru strat energii w instalacjach elektrycznych ze względu na problemy z jakością zasilania i do obliczania kosztów

EVERETT, Wash. – Fluke Corporation, światowy lider w dziedzinie przenośnych elektronicznych badań i technologii pomiaru, wprowadza na rynek II serię trójfazowych analizatorów jakości energii Fluke 430 - pierwszy przyrząd, w którym wykorzystano opatentowany algorytm do mierzenia strat energii i oceny jej kosztów. Seria II Fluke 430 pomaga w zmniejszeniu zużycia energii elektrycznej na obiektach i w poprawie wydajności i żywotności urządzeń elektromechanicznych, dzięki obliczanej stopie zwrotu w celu zmniejszenia szkód z powodu zakłóceń jakości energii elektrycznej.

Do tej pory wyłącznie eksperci mogli obliczyć straty energii wynikające z powodu problemów z jakością zasilania; koszt można było obliczyć przy użyciu przyrządów, ale wymagany proces pomiaru był poza zasięgiem przeciętnego elektryka. Dzięki nowej opatentowanej funkcji Unified Power modelu serii Fluke II 430 ,elektrycy, technicy instalacji użytkowych, inżynierowie, technicy serwisowi w terenie oraz konsultanci ds. energii mogą teraz automatycznie określać straty energii i obliczać dokładnie dodatkowe koszty poboru energii przy użyciu jednego przenośnego przyrządu.

W szczególności analizatory jakości zasilania Fluke 430 serii II używane w obiektach umożliwiają ocenę wpływu nowych systemów energooszczędnych, używanych między innymi w oświetleniu, sterowaniu silników czy usług HVAC. Chociaż te nowe modele zużywają mniej energii, jako pojedyncze instalacje zwiększają poziom zakłóceń jakości energii w ogólnej instalacji elektrycznej, a także zwiększają straty energii z powodu składowych harmonicznych i obniżają całkowity potencjał oszczędzania energii. Fluke 430 serii II oblicza wymierny koszt strat energii.

Ulepszenia najpopularniejszego analizatora jakości zasilania

Ulepszone modele Fluke 430 serii II najbardziej popularnych trójfazowych analizatorów jakości zasilania, obecne od lat na rynku ze względu na możliwości jednoczesnego wyświetlania i nagrywania, są wyposażone w trzy nowe funkcje pomiarowe, jak również doskonalsze podzespoły, oprogramowanie i oprogramowanie sprzętowe. Nowe modele mają pamięć do 32 GB (standard 8 GB), wymienne karty pamięci SD i złącze USB do rejestrowania mocy i energii oraz szybszego pobierania danych. Lepsza jakość ekranu i dłuższy czas pracy akumulatorów oraz na nowo zaprojektowane dołączone oprogramowanie zapewniają użytkownikom więcej możliwości do analizy jakości zasilania i poboru mocy. Oba modele są w pełni zgodne z międzynarodową normą IEC 61000-4-30 Class-A o wysokich wymogach. Każdy z nich może monitorować systemy, wyświetlając do dziesięciu parametrów jakości energii elektrycznej na jednym ekranie oraz nagrywać do 150 parametrów dla 4 faz jednocześnie, zgodnie z normą EN50160 i klasą bezpieczeństwa 600 V CAT IV/1000 V CAT III.

NOWA opatentowana funkcja pomiarowa Unified Power

Funkcja Unified Power (Ujednolicony pomiar mocy) w modelu 430 serii II opracowana we współpracy inżynierów firmy Fluke Corporation z naukowcami Uniwersytetu w Walencji została opatentowana na podstawie algorytmu, rozszerzenia standardu IEEE 1459, opracowanego przez Vincente Leon i Joaquín Montanana z Uniwersytetu Technicznego w Walencji. Funkcja Unified Power jako pierwsza wprowadza możliwość automatycznego obliczania strat energii wskutek składowych harmonicznych i asymetrii przy użyciu każdego przyrządu testującego, a poprzez wprowadzenie obowiązujących stawek za energię elektryczną, użytkownik może nawet obliczyć wymierny koszt strat energii.

NOWA funkcja pomiarowa Inverter Efficiency

Funkcja Inverter Efficiency (wydajność przetwornicy) w modelach 430 serii II umożliwia pomiar mocy wejściowej i wyjściowej przetwornicy w fotoogniwach, turbinach wiatrowych i jednostkach UPS, co pozwala operatorowi zorientować się, ile energii elektrycznej pobiera przetwornica i czy jej działanie jest skuteczne. Pomiary pozwalają operatorom na dostosowanie ustawień lub na podjęcie decyzji zastosowania urządzenia zastępczego.

NOWA funkcja pomiarowa Power Wave

Model 435 obsługuje funkcję PowerWave (przebieg zasilania), system „szybkiego rejestrowania” do wyświetlania przebiegów i wartości napięcia i prądu pół cykli RMS ze szczegółami, co pozwala operatorom silnika lub generatora na pomiar interakcji podczas operacji przełączania. Dzięki temu serwisanci obiektu i sieci elektrycznej, wykonawcy usług elektrycznych i dostawcy generatorów mogą w prosty sposób zebrać pomiary za pomocą jednego przyrządu do profilowania obciążenia, aby zapobiec niedopasowaniom silnika/napędu/obciążenia oraz przeprowadzić testy silnika i generatora podczas uruchamiania instalacji.
Modele 430 serii II dostarczane są razem z miękkim pokrowcem, zestawem akumulatorów litowo -jonowych do dziesięciu godzin pracy na jednym ładowaniu, sondami prądowymi, przewodami pomiarowymi z zaciskami, ładowarką, przewodem USB, zestawem kolorów pomocnych w lokalizacji i oprogramowaniem PowerLog. Zamawianie obu modeli będzie dostępne w styczniu, 2012 roku.

www.fluke.pl
_____________________________________________________________________________________________________
Fluke Corporation, firma założona w 1948 roku, jest światowym liderem w dziedzinie kompaktowych elektronicznych narzędzi diagnostycznych do profesjonalnych zastosowań. Narzędzia firmy Fluke służą do diagnostyki i rozwiązywania problemów o zasadniczym znaczeniu dla płynnego funkcjonowania w branży. Klientami firmy Fluke są technicy, inżynierowie, elektrycy, metrolodzy i specjaliści zajmujący się: diagnostyką budowlaną, instalatorstwem, usuwaniem awarii
i zarządzaniem przemysłowymi urządzeniami elektrycznymi i elektronicznymi oraz procesami kalibracji, związanymi
 z kontrolą jakości, a także rekonstrukcją i renowacją. W ciągu ostatnich pięciu lat narzędzia marki Fluke zdobyły ponad
50 nagród, w tym nagrody Test and Measurement World Best in Test, Control Engineering Engineer’s Choice oraz Plant Engineering Product of the Year.

flypr