Technologie » Internet

Firma Kaspersky przeszkoli kosmonautów w zakresie cyberbezpieczeństwa

Firma Kaspersky informuje o podjęciu współpracy z Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina – ośrodkiem w Gwiezdnym Miasteczku, gdzie kosmonauci z całego świata przygotowują się do lotu w kosmos.

W ramach współpracy firma przeprowadzi w centrum specjalne szkolenie dla kosmonautów oraz specjalistów ds. IT w zakresie obecnego krajobrazu cyberzagrożeń.

Badanie przestrzeni kosmicznej w dużej mierze opiera się na zaawansowanej technologii, dlatego bezpieczeństwo odgrywa w tej branży niezwykle istotną rolę. Obecnie cyberatak może okazać się kosztowny i wywołać poważne konsekwencje w każdej dziedzinie życia, ale w przypadku przemysłu kosmicznego jego skutki mogą być katastrofalne. Kaspersky organizuje specjalne szkolenie w zakresie cyberbezpieczeństwa, podczas którego czołowi eksperci ds. bezpieczeństwa z Globalnego Zespołu ds. Badań i Analiz (GreAT) zapoznają obecnych i przyszłych kosmonautów, jak również specjalistów z branży, z niezbędnymi podstawami cyberbezpieczeństwa. Uczestnicy szkolenia poznają szereg zagadnień obejmujących różne rodzaje cyberzagrożeń w przemyśle kosmicznym, cele ataków cyberprzestępców, jak również różne metody cyberataków.

Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina, przedsięwzięcie rosyjskiej agencji kosmicznej Roscosmos, zlokalizowane w Gwiezdnym Miasteczku, w Moskwie, to międzynarodowy ośrodek szkoleniowy współpracujący z agencjami kosmicznymi z różnych państw, między innymi NASA (Stany Zjednoczone), CSA (Kanada), ESA (Europa) oraz JAXA (Japonia). To właśnie tam kosmonauci przechodzą szkolenie i zdają najważniejsze egzaminy końcowe, zanim wyruszą do międzynarodowej stacji kosmicznej.

Jesteśmy dumni, że mamy możliwość wsparcia centrum, które powstało w czasie, gdy eksploracja przestrzeni kosmicznej dopiero się rozpoczynała, a które obecnie szkoli astronautów z całego świata. To dla nas niezwykle ekscytujące, że możemy brać udział w rozwoju nauki – nieokiełznanym dążeniu ludzkości, aby kroczyć naprzód, coraz wyżej i dalej — powiedział Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny firmy Kaspersky. W 2012 roku odbyłem wycieczkę do Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina, aby poznać unikatowe testy, jakim poddawani są astronauci przygotowujący się do lotu w kosmos. Jest to bez wątpienia niezwykła – i istotna – instytucja w branży eksploracji kosmicznej.

Centrum im. J. Gagarina wspiera eksplorację przestrzeni kosmicznej za pomocą lotów załogowych od niemal 60 lat. Było zaangażowane w pierwszy na świecie lot kosmiczny z udziałem człowieka, nadzorując następnie inne osiągnięcia – takie jak pierwszy lot kosmonautki, pierwszy spacer kosmiczny oraz regularne pobyty na pokładzie stacji kosmicznej. Centrum organizuje selekcję, szkolenia oraz badania medyczne kosmonautów, wykorzystując unikatową infrastrukturę złożoną z symulatorów. Obejmują one wirówkę, w której kosmonauci poddawani są najcięższym testom w zakresie reakcji i tolerancji na zwiększone przeciążenia, które przekraczają poziom występujący w grawitacji ziemskiej.

Cieszymy się, że nawiązaliśmy współpracę biznesową z uznanym liderem w dziedzinie bezpieczeństwa informacyjnego — podkreślił Paweł Własow, dyrektor Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina. Łączy nas unikatowość, dążenie, by być pierwszym i najlepszym. Chociaż działamy w różnych branżach, kierujemy się tymi samymi wartościami opartymi na pasji prowadzenia własnej działalności, innowacji oraz chęci osiągnięcia wyznaczonych celów. Jestem przekonany, że Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina będzie mogło rozszerzyć horyzonty, jeśli chodzi o realizację załogowych programów kosmicznych, dzięki wsparciu międzynarodowej firmy, jaką jest Kaspersky.

Jako firma zorientowana na przyszłość Kaspersky nieustannie wspiera inicjatywy związane z nauką i badaniem przestrzeni kosmicznej. Od 2016 roku firma wspiera Starmus, międzynarodowy festiwal łączący naukę, sztukę oraz muzykę, który skupia wybitnych naukowców, czołowych artystów oraz legendarnych badaczy przestrzeni kosmicznej, aby inspirować i edukować kolejne pokolenie wielkich umysłów. Obecnie w Szwajcarii odbywa się piąta edycja festiwalu Starmus, zorganizowana w ETH Zurich, która potrwa do 29 czerwca 2019 r. Firma Kaspersky, wraz z magazynem Monocle, prowadzi serię podcastów poświęconych przyszłości przestrzeni kosmicznej i cyberbezpieczeństwa. Podcasty są dostępne online na stronie https://monocle.com/radio/shows/a-giant-leap.

O Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina

W ciągu 59 lat swojego działania Centrum Wyszkolenia Kosmonautów im. J. Gagarina, będące przedsięwzięciem agencji kosmicznej Roscosmos, stworzyło unikatowy system przygotowywania kosmonautów do lotów. Obecnie centrum posiada nowoczesną bazę techniczną i może być dumne ze swoich osiągnięć nie tylko w dziedzinie szkolenia kosmonautów, ale również edukacji młodego pokolenia. Unikatowe Centrum Przestrzeni Kosmicznej działa od 2012 r. Przy pomocy najnowszych technologii prowadzone jest wstępne i profesjonalne szkolenie uczniów, studentów oraz młodych profesjonalistów. Główny zakres działalności centrum obejmuje wsparcie załogowych programów kosmicznych, badania i rozwój w zakresie eksploracji przestrzeni kosmicznej i tworzenia technologii kosmicznych, szkolenie załóg, bezpieczeństwo kosmonautów na orbicie oraz rehabilitację kosmonautów po odbyciu lotu w kosmos. Więcej informacji znajduje się na stronie www.gctc.su.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.