Technologie » Komputery

Firma Oracle wprowadza na rynek rozwiązanie Oracle Enterprise Data Quality

Wiodące oprogramowanie podnoszące jakość danych oferuje najlepsze w swojej klasie narzędzia do integracji danych podstawowych oraz do zarządzania nimi.

Firma Oracle zaprezentowała oprogramowanie Oracle Enterprise Data Quality, które łączy produkty przejętej niedawno firmy Datanomic i rozwiązanie Oracle Product Data Quality. Nowe oprogramowanie udostępnia funkcje do zapewniania jakości danych dla każdego ich typu, w tym specjalnie opracowane narzędzia do obsługi danych klientów i produktów.

Oracle Enterprise Data Quality to element platformy Oracle Fusion Middleware. Oprogramowanie jest już zintegrowane z głównymi rozwiązaniami Oracle do zarządzania danymi podstawowymi (MDM), dzięki czemu gwarantuje aktualność, dokładność, spójność i wysoką jakość danych współużytkowanych w heterogenicznych systemach.

Rozwiązanie jest certyfikowane i zintegrowane z pakietami Oracle Siebel CRM, Oracle Customer Hub (Siebel UCM), Oracle Product Hub i Oracle Data Integrator. Dzięki temu korzystający z nich klienci mogą szybko zwiększyć spójność danych w całym przedsiębiorstwie i ograniczyć koszty oraz złożoność zarządzania danymi.

Pakiet Oracle Enterprise Data Quality stworzono na bazie standardów otwartych. Umożliwia on korzystanie z wbudowanych aplikacji opartych na jakości danych - takich, jak pozwalające utrzymać zgodność z przepisami rozwiązanie Watch List.

Firma Oracle zaprezentowała również rozwiązanie Oracle Watch List Screening. Aplikacja ta wykorzystuje możliwości platformy Oracle Enterprise Data Quality i udostępnia rozwiązanie pozwalające firmom lepiej obsługiwać procesy analizowania zachowań klientów (Know Your Customer - KYC), czy zapewniania należytej staranności (Enhanced Due Diligence - EDD).

Oracle