Technologie » Telekomunikacja

FreecoNet certyfikuje partnerów i sprzęt VoIP

15 zaufanych i polecanych partnerów oraz 13 urządzeń VoIP zarekomendowanych użytkownikom – to efekt pierwszego szkolenia certyfikacyjnego i testów sprzętowych, które zostały przeprowadzone przez operatora telefonii internetowej FreecoNet SA.

Szkolenie FreecoNet odbyło się 20 maja br. w Warszawie. Zostało ono zorganizowane w ramach projektu „Skuteczny Program Partnerski", którego celem jest przekazywanie partnerom wiedzy merytorycznej na temat platformy FreecoNet oraz rynku VoIP.

Uczestnicy szkolenia mogli uzyskać niezbędną wiedzę w zakresie funkcjonowania telefonii internetowej FreecoNet, a także zapoznać się z  nowościami oraz ciekawymi rozwiązaniami VoIP. Istotną częścią warsztatów była także prezentacja technicznych możliwości najciekawszych na rynku i polecanych przez FreecoNet urządzeń VoIP. Szkolenie zakończyło się wręczeniem certyfikatów dla przedstawicieli 15 firm partnerskich oraz dla 4 producentów sprzętu VoIP .

Wśród certyfikowanych partnerów znalazły się osoby z następujących firm: AG Telecom (Warszawa), ARM (Białystok), FHU ASCOR (Sośnie), Impet Computers Sp. z o.o. (Warszawa), IT4Q Sp. z o.o. (Katowice), JaTek (Warszawa),  PLAN (Wołomin), PROINTEGRO Systemy Teleinformatyczne (Liszki), Telaxus LLC (USA), Telsa (Warszawa), Usługi Internetowe Majestic (Hel), Warpol.NET (Warszawa), WiFi Center (Toruń). Firmy te zostały wybrane z grona wszystkich partnerów FreecoNet, jako dysponujące największą wiedzą oraz doświadczeniem na rynku VoIP.

Z kolei certyfikat FreecoNet dla sprzętu VoIP - potwierdzający prawidłowe współdziałanie z platformą - został przyznany urządzeniom następujących producentów: AVM (FRITZ!BOX 7170 i FRITZ!BOX 7270), Cisco Systems (SPA921, SPA922, SPA941, SPA942, SPA962, SPA2102, SPA3102, PAPT2), Grandstream (HT502 i BT200), a także Siemens (C470IP). Testy tych urządzeń zostały przeprowadzone w należącym do FreecoNet laboratorium badawczym w Poznaniu, które jest dedykowane technologii VoIP. Urządzenia testowano pod kątem ich bezproblemowego współdziałania z platformą FreecoNet i zgodności ze standardami RFC, a także komfortu użytkowania (m.in. zapewniana jakość rozmów, stabilność działania, wsparcie dla usług dodanych VoIP).

Rozpoczęty proces certyfikowania urządzeń VoIP ma pomóc użytkownikom FreecoNet w wyborze rozwiązania sprzętowego, które zagwarantuje im bezproblemowe korzystanie z telefonii internetowej i usług dodanych od FreecoNet. Certyfikacja urządzeń VoIP dostępnych na polskim rynku ma być sukcesywnie kontynuowana.

Program partnerski FreecoNet funkcjonuje od 2008 roku, skupiając partnerów o statusach Grand (pozyskują klientów biernie) oraz Master (działają aktywnie). Partnerem Grand może zostać każdy serwis czy portal internetowy, który umieści na swojej stronie choćby sam banner reklamowy FreecoNet. Każda osoba, która poprzez taki banner zainteresowała się ofertą i została klientem FreecoNet, jest automatycznie przypisywana do danego partnera, który od tej pory osiąga za jej pośrednictwem profity. Prowizja jest wypłacana za nowego klienta, za każde doładowanie przez niego konta lub korzystanie z usług dodanych FreecoNet. Sklepy czy firmy komputerowe mogą dodatkowo wzbogacić swoją ofertę o świadczenie usług instalacyjnych i sprzedaż sprzętu VoIP. Partnerzy skupieni wokół wariantu Master, świadczą również usługi serwisowe dla użytkowników FreecoNet, z czym wiąże się wyższa prowizja.

Dodatkowe informacje o firmie:

FreecoNet SA to platforma telekomunikacyjna dla użytkowników indywidualnych i małych firm, która integruje rozwiązania wielu operatorów i dostępne na rynku technologie telekomunikacyjne (VoIP, PSTN, GSM). FreecoNet umożliwia darmowe rozmowy telefoniczne pomiędzy abonentami różnych operatorów, jeśli tylko zarejestrowali oni swoje numery telefonów we FreecoNet. Najniższe stawki przy połączeniach na numery spoza platformy gwarantuje TelArena - innowacyjny moduł FreecoNet. Na TelArenie kilku niezależnych operatorów rywalizuje ceną o obsługę każdego połączenia i zawsze wygrywa ten, który zapewnia najniższą stawkę w danym kierunku. FreecoNet to również inne, zaawansowane rozwiązania: zestaw innowacyjnych usług dodanych dla biznesu (m.in. IVR, CallCenter) oraz FreecoNet Mobile dla telefonów komórkowych. Platformę obsługuje się przez intuicyjny panel www. Więcej informacji o FreecoNet: www.freeconet.pl.

ap