Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Fundacja Hasco-Lek nagrodziła młodych naukowców

Agata Błażewicz z Narodowego Instytutu Leków w Warszawie i Lidia Śliwka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wygrały konkurs Fundacji Hasco-Lek na najlepszą pracę doktorską i magisterską z dziedziny farmacji i nauk pokrewnych. Uroczyste wręczenie nagród zaplanowano w sobotę, 21 kwietnia.

To już szósta edycja konkursu organizowanego przez Fundację Hasco-Lek, promującego nowe odkrycia i innowacje w dyscyplinach farmaceutycznych i pokrewnych.  W kategorii prac doktorskich najlepsza okazała się rozprawa o lekach znieczulających autorstwa Agaty Błażewicz z Narodowego Instytutu Leków. W tej kategorii nie przyznano 2 i 3 miejsca, ale za to dwie prace - autorstwa Moniki Kijewskiej z Akademii Medycznej we Wrocławiu oraz Wirginii Kukuły z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie - otrzymały wyróżnienia.
W kategorii prac magisterskich wygrała publikacja Lidii Śliwki z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, drugie miejsce zajął Wojciech Lewandowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, zaś trzecie – Aleksandra Wilk z Politechniki Wrocławskiej. Wyróżnienie otrzymała publikacja Macieja Gajdy z Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Prace oceniała komisja konkursowa pod przewodnictwem prof. Piotra Soboty z Wydziału Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego, w składzie: dr Stanisław Han, prezes PPF Hasco-Lek S.A. i kierownik Zakładu Farmacji Przemysłowej Akademii Medycznej we Wrocławiu, mgr farm. Katarzyna Karłowicz-Bodalska, wiceprezes Fundacji Hasco-Lek i wykładowca Zakładu Farmacji Przemysłowej Akademii Medycznej we Wrocławiu, oraz  mgr farm. Jolanta Stańczak, wiceprezes PPF Hasco-Lek S.A.

Laureaci, oprócz statuetek i dyplomów, otrzymają również nagrody finansowe. Uroczyste wręczenie nagród zaplanowano na 21 kwietnia o godzinie 9.00, podczas konferencji „Postępy w pediatrii”, organizowanej przez wrocławską Akademię Medyczną w hotelu Mercure Panorama.

Lista laureatów:

PRACE DOKTORSKIE:

I MIEJSCE (6 tys. zł): Agata Błażewicz, „Oznaczenie leków znieczulających  miejscowo i zwiotczających  mięśnie oraz ich zanieczyszczeń metodą HPLC z zastosowaniem detekcji amperometrycznej, kulometrycznej i wyładowań koronowych”, Narodowy Instytut Leków

II MIEJSCE (4 tys. zł): nie przyznano

III MIEJSCE (3 tys. zł): nie przyznano

WYRÓŻNIENIA (1,5 tys. zł)
Monika Kijewska, „Synteza i analiza wybranych produktów Amadoriego”, Akademia Medyczna we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej, Kierunek: Farmacja

Wirginia Kukuła, „Recovery, phytochemical analysis and biological activity of secondary metabolites coming from chosem spicies of burberry Rusing modern isolation and separation techniques”, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej

PRACE MAGISTERSKIE
I MIEJSCE (4 tys. zł): Lidia Śliwka, „Badanie mechanizmu działania izotiocyjaninów oraz wpływ budowy na ich właściwości chemoprewentywne przeprowadzone na linii komórkowej CRL 1790”, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

II MIEJSCE (3 tys. zł): Wojciech Lewandowski, „Synteza nowych, chiralnych pochodnych 2,6- dioksopiperazyny o potencjalnym działaniu przeciwdrgawkowym”, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

III MIEJSCE (2 tys. zł): Aleksandra Wilk, „Synteza biblioteki substratowej typu X-T-F-G-ACC jako narzędzie w badaniu specyficzności substratowej proteaz uczestniczących w procesie autofagii”, Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny, Biotechnologia

WYRÓŻNIENIE (1 tys. zł)
Maciej Gajda, „Ocena właściwości fizyko-chemicznych stałych rozproszeń z simwastatyną”, Akademia Medyczna we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej, Kierunek: Farmacja

Fundacja Hasco-Lek została założona w lutym 2006 roku przez firmy Hasco-Lek S.A., Hasco-Lek Dystrybucja sp. z o.o. oraz ich pracowników w odpowiedzi na ogromne potrzeby społeczne. Część pracowników oprócz dobrowolnych wpłat na fundusz założycielski przekazała także 1 proc. swojego podatku dochodowego. Fundacja posiada status organizacji pożytku publicznego i jest pierwszą tego typu organizacją w branży farmaceutycznej na Dolnym Śląsku.
Organizacja otacza opieką dzieci specjalnej troski, niepełnosprawne oraz osoby niezamożne. Istotnym polem jej aktywności jest też wspieranie rozwoju nauki.
Więcej: www.hasco-lek.pl

aalykow