Gospodarka » Żywność
Fuzja smaków: Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli
Zobacz więcej zdjęć » |
Pyzy ziemniaczane to jedno z tych staropolskich dań, które u każdej pani domu smakuje inaczej, choć zazwyczaj równie smacznie. Zwykle serwujemy je okraszone zasmażką i w towarzystwie surówek z sezonowych warzyw, ale można je też podać inaczej - pyzy bardzo dobrze komponują się także z sosami. Idealnie pasuje do nich szybki sos napoli – świeże, dojrzałe polskie pomidory łagodnie dopełniają intensywne w smaku nadzienie, parmezan dodaje pikanterii, a przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Składniki:
Pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 op.;Sos:
- 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- ½ doniczki
- 100 g parmezanu;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie sosu:
Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. . Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos. Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy.
W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut.
Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym serem parmezan i udekorować gałązką świeżej bazyli – smacznego!
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|
Komentarze (0)