Firma » Biznes

Gastel Żurawie notuje coraz wyższe przychody

Sierpień był kolejnym miesiącem wzrostu przychodów Gastel Żurawie. Spółka zamierza utrzymać ten trend w kolejnych miesiącach.

Gastel Żurawie SA, lider rynku logistyki budowlanej, osiągnął w sierpniu br. sprzedaż na poziomie 8,7 mln zł. To kolejny wzrost miesiąc do miesiąca.

- Widać już poprawę koniunktury na polskim rynku budowlanym, co przekłada się na większe zainteresowanie wynajmowanym przez spółkę sprzętem - mówi Grzegorz Żółcik, prezes zarządu Gastel Żurawie. - W stosunku do poprzedniego miesiąca w sierpniu znacząco zwiększyliśmy sprzedaż w transporcie ponadgabarytowym, prefabrykacji i co najważniejsze w usługach sprzętowych. Kolejne miesiące też powinny być dobre dla Gastela Żurawie, który uczestniczy w dużej części inwestycji infrastrukturalnych związanych m.in. z Euro 2012.

W I półroczu Grupa Gastel Żurawie osiągnęła przychody ze sprzedaży w wysokości blisko 38 mln zł. Zysk operacyjny wyniósł 3,9 mln zł, z czego 3 mln zł spółka wypracowała w II kwartale. Grupa zanotowała 2,2 mln zł straty netto, co było efektem kosztów połączenia EFH Żurawie Wieżowe i Gastela oraz wyceny przyszłych zobowiązań walutowych.

W dalszym szybkim rozwoju firmy ma pomóc planowana jesienią publiczna emisja akcji. Prospekt jest obecnie rozpatrywany przez Komisję Nadzoru Finansowego.

O FIRMIE:

Gastel Żurawie SA powstał w marcu 2010 roku w wyniku połączenia dwóch firm - giełdowego EFH Żurawie Wieżowe oraz Gastela. Spółka jest niekwestionowanym liderem na polskim rynku realizacji sprzętowej inwestycji i logistyki budowlanej.

Specjalizuje się w usługach sprzętowych - przede wszystkim wynajmie dźwigów, żurawi (pod nazwa handlową Herkules) i usługach transportu ponadgabarytowego, zapewniając firmom budowlanym kompleksową, nowatorską i zoptymalizowaną ofertę.

Spółka jest także wiodącym partnerem operatorów telefonii komórkowej w zakresie realizacji obiektów telekomunikacyjnych "pod klucz". Reagując na dynamiczny rozwój branży energetyki wiatrowej oferuje jako jedyna firma w Polsce kompleksową obsługę poszczególnych etapów inwestycji farm wiatrowych, począwszy od wyboru lokalizacji, realizacji prac koncepcyjnych, projektowych i formalno prawnych do etapu realizacji budowy w ramach generalnego wykonawstwa.

Gastel Żurawie jest także producentem prefabrykatów, wykorzystywanych m.in. przy budowie stacji bazowych telefonii komórkowej.

KONTAKT:

Everest Consulting Sp. z o.o.

Grzegorz Zybert

tel.: (22) 839 39 49, fax: (22) 616 21 61