Firma » Biznes

GAZELA BIZNESU dla BROWARU SULIMAR

BROWAR SULIMAR znalazł się w gronie najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce i otrzymał tytuł Gazeli Biznesu 2011. To kolejne wyróżnienie dla piotrkowskiego browaru i dowód na obranie skutecznej strategii rozwoju.

Gazele Biznesu to konkurs premiujący najdynamiczniej rozwijające się małe i średnie firmy. Projekt realizowany jest wspólnie przez dziewięć dzienników ekonomicznych należących do Grupy Wydawniczej Bonnier. Podobne zestawienia przygotowywane są w m.in. Szwecji, Danii, Austrii, Rosji, Estonii, Słowenii, na Litwie i Łotwie. W Polsce ranking sporządza dziennik ekonomiczny „Puls Biznesu”. W tym roku wyróżnienia zostaną wręczone po raz dwunasty.

O tytuł Gazeli Biznesu 2011 mogły ubiegać się firmy, która spełniały następujące kryteria: rozpoczęły działalność przed 2008, w roku bazowym 2008 przychody ze sprzedaży mieściły się w przedziale pomiędzy 3 a 200 mln złotych, w okresie 2008-2010 z roku na rok odnotowywały wzrost przychodów ze sprzedaży i w latach tych ani razu nie miały straty oraz umożliwiły analizę swoich wyników finansowych.

O miejscu przedsiębiorstwa na liście rankingowej decyduje wyrażony w procentach przyrost obrotów, osiągnięty w ciągu trzech badanych lat (2010 vs. 2008). BROWAR SULIMAR uplasował się na pozycji 866 w ogólnopolskiej klasyfikacji. W rankingu regionalnym znalazł się na pozycji 39 w województwie łódzkim i na 3 w Piotrkowie Trybunalskim. Oficjalne wręczenie nagrody odbędzie się w lutym, w trakcie uroczystej gali w Łodzi.

„Bardzo cieszy nas tak prestiżowe wyróżnienie. To niewątpliwie potwierdzenie dla browaru i całego naszego zespołu, że zmierzamy w dobrą stronę. Będziemy się starać co roku dorównywać tempa Gazeli” – mówi Mariusz Supady Prezes BROWARU SULIMAR.

Pozdrawiam

Agnieszka Kołogrecka