Moda » Odzież

Górnicy testują ubrania z tkanin Andropolu

Są nowoczesne, wygodne i estetyczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Ubrania uszyte ze specjalistycznych tkanin Andropolu testują górnicy z kopalni Ziemowit. Jeśli stroje sprawdzą się, będą obowiązywały w całej Kompanii Węglowej.
Spodnie, bluza, koszulka polo, podkoszulek. Wszystko wyprodukowane z tkaniny bawełnianej z wtkanymi nitkami, zapobiegającymi elektryzowaniu się,  co jest bardzo ważne w kopalniach metanowych. Tak już niedługo mogą wyglądać uniformy robocze dla wszystkich górników Kompanii Węglowej. Ponad 200 nowych zestawów, uszytych z tych tkanin testują właśnie pracownicy dwóch oddziałów wydobywczych z kopalni Ziemowit.

Wszystkie ubrania uszyte są ze specjalistycznych tkanin, dostarczanych kopalni przez spółkę Andropol S.A. Kurtki i spodnie uszyto z tkaniny bawełnianej Cotinox, natomiast koszule flanelowe z tkaniny Elbrus. Do uszycia bielizny wykorzystano dzianinę antyelektrostatyczną o podwyższonej wytrzymałości.

– Cotinox i Elbrus to innowacyjne tkaniny o wyjątkowych właściwościach. Zastosowane w procesie produkcji włókno konduktywne gwarantuje zachowanie cech antyelektrostatyczności w całym okresie długotrwałego użytkowania. To sprawia, że tkaniny mogą być wykorzystywane w strefach zagrożonych wybuchem, np. takich jak kopalnia metanowa - mówi Radosław Klinowski, dyrektor handlowy w Andropolu.

Uniformy będą testowane w warunkach pracy przez 4-6 miesięcy. Jeżeli się sprawdzą, stroje będą obowiązywać w całej firmie.

- Zanim zdecydowaliśmy się na testy, ubrania były poddawane wielu próbom. Przeszły na przykład 50-krotny cykl prania pod kątem oceny kurczliwości oraz zachowania właściwości antyelektrostatycznych i wypadły pozytywnie. Oczywiście spełniają wszystkie wymagane normy bezpieczeństwa - mówi Mirosław Drzyzga, dyrektor ds. pracy kopalni Ziemowit.

Tadeusz Sałaciak, nadsztygar, który został wytypowany do roli modela podczas prezentacji strojów dla załogi, wysoko ocenia jakość i estetykę nowych strojów.

- Ważne jest też to, że odzież robocza jest spersonifikowana – mówi. –Na każdym elemencie zestawu jest naszyte nazwisko użytkownika. Sądzę, że dzięki temu będziemy bardziej dbać o te ubrania, a ludzie poznają się bliżej i zintegrują.

Satysfakcji nie kryje także Piotr Niełacny, dyrektor kopalni „Ziemowit”:

- Chcemy pokazać, że górnicy naszej kopalni mogą wyglądać schludnie i pracować bezpieczniej i wygodniej niż do tej pory – mówi.

Testowane w kopalni Ziemowit antyelektrostatyczne tkaniny i dzianiny z Andropolu, wykorzystywane są również w wielu innych gałęziach przemysłu, m.in. elektronicznym, petrochemicznym czy gazowniczym. Andropol jest nie tylko dostawcą, ale też producentem ochronnej odzieży dla służby zdrowia, pracowników sektora spożywczego, chemicznego i paliwowego, straży pożarnej, budownictwa i drogownictwa.

- Każda z tych branż ma swoje wymagania, a jej pracownicy narażeni są na innego rodzaju niebezpieczeństwa – dodaje Radosław Klinowski. – Opracowując nowe technologie tkanin specjalistycznych, Andropol przyczynia się do podniesienia bezpieczeństwa i higieny pracy.

Jakość tkanin Andropolu potwierdzają liczne certyfikaty ich zgodności z normami europejskimi. Firma posiada wdrożony zintegrowany system zarządzania jakością i zarządzania środowiskowego zgodny z normami ISO 9001 oraz ISO 14001. Spółka jest też certyfikowanym dostawcą dla wojsk NATO.

Masz-Media