Gospodarka » Przemysł

Gospodarka popiołami w TERMO-REX S.A.

Pozyskiwanie mikrosfer z popiołów lotnych, czyli ceramicznych materiałów wsadowych niezbędnych do produkcji elementów grzewczych wykorzystywanych w pracach z zakresu obróbki cieplnej – to jeden z obszarów działalności TERMO-REX S.A.

W tym zakresie spółka z Jaworzna nawiązała współpracę z kilkoma wytwórcami technologii oraz instytucjami badawczymi.

TERMO-REX S.A jako firma specjalizująca się w obróbce cieplnej elementów stalowych oraz  wytwórca sprzętu i osprzętu do obróbki cieplnej, w swoich procesach produkcyjnych wykorzystuje duże ilości materiałów ceramicznych. To ciągle rosnące zapotrzebowanie, zainspirowało władze jaworzańskiej Spółki, do poszukiwania własnych źródeł materiałów wsadowych, niezbędnych do  produkcji. Wśród nich, szczególne miejsce zajmują mikrosfery z odpadów paleniskowych.

- Pozyskiwanie mikrosfer to dział w naszej firmie, który rozwijamy kolejny rok. Mikrosfery są to lotne frakcje popiołów powstałych ze spalania węgla kamiennego. W efekcie tego procesu powstaje szary pył, który ze względu na swoją specyfikę, charakter, właściwości fizyczne i chemiczne ma szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, głównie w budownictwie, w przemyśle produkcji izolacji, kosmetologii, chemii oraz wielu innych –tłumaczy Leszek Mirecki, Dyrektor Techniczny TERMO-REX S.A., który wyjaśnia, że sposób pozyskiwania mikrosfer to proces porównywalny do utylizacji wycieków ropy do rzek.  – Elektrownie składują odpad w formie mokrej na rozlewiskach w postaci basenów lub lagun. Postępowanie przy pozyskiwaniu mikrosfer z popiołów lotnych jest dosyć podobne, jak w wypadku utylizacji wycieków ropy do rzek. Ze względu na niski ciężar właściwy mikrosfery, unoszą się one na powierzchni wody. Dlatego też mamy przygotowane specjalne tamy pływające, którymi zagarniamy materiał z powierzchni wody, przemieszczamy w miejsce wyznaczone do poboru i dalej za pomocą specjalnych pomp pompujemy w postaci pulpy do filtrów workowych, gdzie nadmiar cieczy jest usuwany. Pobrany materiał po parunastu dniach zostaje wstępnie podsuszony, a następnie przeznaczony do produkcji ceramiki grzewczej lub sprzedawany naszym odbiorcom - wyjaśnił Leszek Mirecki.

Gospodarka popiołami w TERMO-REX S.A. to dziedzina, dzięki której Spółka nie tylko rozszerza zakres swojej działalności, ale również czyni go bardziej kompletnym.

***

TERMO - REX S.A. z Jaworzna to jedna z największych w Europie firm specjalizujących się w mobilnej obróbce cieplnej elementów stalowych w przemyśle energetycznym, petrochemicznym oraz stoczniowym. To również producent maszyn i osprzętu do obróbki cieplnej. TERMO-REX S.A. jest także dostawcą izolacji termicznych, ceramiki technicznej oraz artykułów elektroinstalacyjnych renomowanych producentów krajowych i zagranicznych. Firma zajmuje się ponadto detaliczną sprzedażą paliw pod marką PKN Orlen. Od 2012 r. Spółka notowana była na New Connect,  a w 2014 r. zadebiutowała na głównym parkiecie GPW.

***

Kontakt: