Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Grillowy niezbędnik. Część I: Przygotuj się na grilla! Czyli idealne spotkanie przy grillu.

Grillowy niezbędnik. Część I: Przygotuj się na grilla! Czyli idealne spotkanie przy grillu.
Zobacz więcej zdjęć »
Nic nie daje takiej radości, jak chwile spędzone w gronie najbliższych, zgromadzonych wokół wypełnionego pysznym jedzeniem, wspólnego stołu. Szczególnie, gdy piękna pogoda wyjątkowo skutecznie zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu. Idealną okazją do spotkania może być - grill!

By oszczędzić sobie czasu i późniejszych zmartwień, już teraz warto jest się odpowiednio przygotować do sezonu grillowego. Oto kilka najważniejszych spraw, o których powinniśmy odpowiednio wcześniej pomyśleć, rozpoczynając przygotowania:

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

1.     Przed każdym spotkaniem - lista gości i odpowiednie menu

Podstawową kwestią związaną z organizacją jakiegokolwiek spotkania towarzyskiego jest ustalenie listy gości oraz wcześniejsze poinformowanie zaproszonych o wydarzeniu. Jest to sprawa, wydawałoby się, oczywista, jednak szczególnie istotna w momencie przygotowywania odpowiedniego menu. Pozwala ustalić ostateczną liczbę osób, jak również rodzaj serwowanego jedzenia, przy uwzględnieniu preferencji smakowych wszystkich zaproszonych gości. Tak więc, nim zdecydujemy się na zakupy, powinniśmy jeszcze raz sprawdzić, kogo zapraszamy i co chcemy przygotować. Nie powinniśmy zapominać, iż serwowane przez nas dania powinny być jak najbardziej różnorodne – oprócz tradycyjnych mięs i kiełbas, powinniśmy sięgnąć zarówno po ryby, jak też warzywa, sery czy owoce morza. W ten sposób unikniemy sytuacji, w której któryś z naszych gości z jakiegoś powodu nie będzie mógł skosztować przyrządzonej przez nas potrawy.

2.     Dobór odpowiedniego grilla

Bardzo istotną kwestią jest sprawa doboru odpowiedniego grilla, który spełni wszystkie najistotniejsze dla nas kryteria. Decydując się na zakup, musimy wziąć pod uwagę rozmiar oraz sposób przyszłego użytkowania – możemy zdecydować się na wybudowanie grilla na stałe, w przypadku gdy mamy na to przestrzeń wokół domu i tam w przyszłości planujemy zapraszać swoich gości, albo pomyśleć o grillu przenośnym, który pozwoli nam mobilnie zmieniać miejsce przyszłych spotkań. W przypadku przydomowego grilla, do wyboru mamy grille gazowe, węglowe lub elektryczne. Jeżeli jednak chcielibyśmy zorganizować spotkanie w plenerze, najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w lekkiego i łatwego w przetransportowaniu grilla o mniejszych gabarytach. Musimy jednak pamiętać, by był on dobrej jakości – dzięki temu zachowamy gwarancję, że jego użytkowanie nie będzie stanowić zagrożenia dla nas lub naszych bliskich. Drugim ważnym elementem, na jaki musimy zwrócić uwagę, jest grubość stali, z jakiej nasz grill jest wykonany. Co bardzo istotne – im grubsze ścianki paleniska, tym dłuższa żywotność produktu. Bardzo ważna jest również jakość stojaka, z jakiego przygotowana została cała konstrukcja. Niestabilne i prowizoryczne podpórki stanowić mogą bowiem zagrożenie dla jego przyszłych użytkowników, chociażby w przypadku silniejszego podmuchu wiatru.

3.     Przygotowanie miejsca spotkania

Szczególnie ostrożnie należy dobrać miejsce ulokowania grilla. Pamiętać należy, by był on osłonięty od wiatru, a także znajdował się w bezpiecznej odległości od miejsc siedzących. Należy też odpowiednio wcześniej przygotować akcesoria potrzebne do przyrządzenia potraw i wrzucania ich na ruszt. W celu zabezpieczenia własnego zdrowia i uniknięcia poparzenia, pamiętać musimy o wykorzystaniu rękawic oraz specjalnych szczypców. Możemy również pomyśleć o zakupieniu przykrywy na ruszt, która skróci czas pieczenia i zapobiegnie wysychaniu potraw. Ponadto, w przypadku spotkań wieczorową porą, pamiętać należy o przygotowaniu odpowiedniego oświetlenia, które pozwoli nam bez przeszkód kontynuować zabawę po zmroku, oraz o kocach lub innym okryciu na wypadek wieczornych chłodów.

4.     Przygotowanie mięsa

Na ok. 3 godziny przed spotkaniem należy odpowiednio zamarynować mięso, by wydobyć z niego niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat. O tym, jak zrobić to najlepiej, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Na grilla możemy położyć właściwie każde mięso. Bardzo ważne jest jednak wcześniejsze przygotowanie go, co uczynimy przy pomocy marynaty. Im cięższe i tłustsze mięsa, tym intensywniejsze przyprawy –urozmaicają one smak potraw. Wieprzowinę najlepiej jest marynować w musztardzie, ziołach albo czosnku. Jagnięcinę natomiast warto skropić odrobiną octu balsamicznego, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku, lub oprószyć kolendrą i kuminem, by zyskała orientalnego charakteru. W przypadku dziczyzny polecam zanurzać ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzą się z lasem, jak np. rozmaryn czy jałowiec. Dobrym pomysłem jest też połączenie tych mięs z suszonymi słodkawymi owocami. Do kurczaka warto jest natomiast dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku. Podobnie przygotowując rybę, dla której należy przyrządzić lżejszą marynatę – czasem wystarczy tylko skórka z cytryny, natka pietruszki czy szczypta soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył jej delikatnego smaku”.

5.     Przygotowanie grilla

Przed rozpoczęciem naszego przyjęcia pamiętać należy o wcześniejszym przygotowaniu serwetek, napojów, szklanek, sztućców oraz naczyń koniecznych do zjedzenia gotowych dań. Sam grill musi być rozpalony jeszcze przed przybyciem gości – w przypadku grilla gazowego lub elektrycznego wystarczy 10 minut, tradycyjny grill węglowy wymaga więcej czasu, a jego rozpalenie może zająć nawet do 40 minut. W przypadku grilla węglowego musimy też pamiętać, by przygotować odpowiednią ilość węgla na później. Co istotne, przed położeniem produktów na ruszt, powinniśmy wysmarować go dobrze olejem. Obok grilla powinniśmy trzymać także spryskiwacz z wodą, który potrzebny będzie w momencie, gdy z mięsa zacznie wytapiać się tłuszcz – w ten sposób unikniemy przypalenia potrawy. Tak przygotowani, bez obaw rozpocząć możemy grillowanie!

6.     Na sam koniec - czyszczenie grilla

Kiedy nasza uczta zacznie dobiegać już końca, musimy pomyśleć o odpowiednim zakonserwowaniu grilla na kolejne spotkania. Samo czyszczenie nie jest kojarzone z czymś przyjemnym, jednak nie powinniśmy się ociągać – im szybciej usuniemy zabrudzenia, tym mniej czasu zajmie nam czyszczenie całego grilla. Po pierwsze, bardzo ważne jest, by pamiętać o zebraniu – najlepiej drucianą szczotką - resztek jedzenia, gdy grill jest wciąż ciepły. Samo czyszczenie zacząć możemy dopiero w chwili, gdy grill całkiem ostygnie. W przypadku, gdy korzystaliśmy z grilla węglowego, po zakończeniu grillowania powinniśmy polać go wodą lub zasypać piaskiem. Następnie, wszystkie zabrudzenia najlepiej będzie spryskać odpowiednim płynem, po 10 minutach całość przemyć wodą i dokładnie osuszyć. Tak oczyszczony i przygotowany do użytku grill czekać będzie w gotowości na kolejne okazje.

 

By wstępnie wypróbować możliwości swojego grilla w nowym sezonie, możemy skorzystać z doskonałego przepisu na pyszną pikantną karkówkę w glazurze z whisky. Oto przepis na otwarcie sezonu grillowego!

 

Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Składniki:

  • 1 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr 
  • 100 ml whiskey
  • 100 ml Ketchupu Hellmann's Pikantny 
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula szalotka
  • 1 posiekana ostra papryczka chilli
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta roztartego goździka
  • 1 łyżeczka kminu rzymski
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
  2. Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy  i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
  3. Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.

 

Udanego grillowania!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Artykuły Prasowe

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »