Dom » Nieruchomość

Gwarancja wzrostu wartości

Rozmowa z Marcinem L. Wróblem, członkiem zarządu firmy Platinum Properties Group S.A., inwestora luksusowego apartamentowca Rezydencja Naruszewicza w Warszawie

Spółka Platinum Properties Group S.A. definiuje się, między innymi, jako inwestor w sektorze nieruchomości luksusowych. Jak określacie Państwo słowo luksus ?

W naszej branży podstawowym wyznacznikiem luksusu jest niewątpliwie lokalizacja. I to kryterium doskonale spełnia Rezydencja Naruszewicza, nasze najnowsze dziecko. Mokotów to od czasów międzywojnia najlepsza, stołeczna dzielnica do mieszkania. Bardzo blisko ścisłego centrum Warszawy, a więc dogodna komunikacyjnie dla osób aktywnych zawodowo, pełna zieleni i przyjaznej infrastruktury. Trudno o lepszą lokalizację dla kogoś, kto pragnie mieszkać w przyjaznym, zielonym, cichym otoczeniu, a nie ma ochoty na spędzanie codziennie kilku godzin w samochodzie i do tego chce mieć metro w bezpośrednim sąsiedztwie. Dobra lokalizacja to także coś tak ulotnego, jak widok z okna. W przypadku Rezydencji Naruszewicza okna od strony północnej mają wspaniałą ekspozycję na panoramę ścisłego centrum Warszawy. Stołeczny Mokotów jest więc idealnym dla nas miejscem i w przyszłości też chcielibyśmy lokować tam niektóre nasze inwestycje.

Wybór prestiżowej lokalizacji w centrum wymusza jednak niekiedy znaczne kompromisy przestrzenne. Czy w przypadku Rezydencji Naruszewicza architekci mieli trudne zadanie ?

Jedną z wartości, którą uważamy za niezwykle ważną dla prestiżowych inwestycji jest wartość krajobrazu.  W związku z tym stawiamy na dyskretne wpisanie się w zastaną tkankę miasta. W przypadku inwestycji przy ulicy Naruszewicza architekci, biuro Szaroszyk i Rycerski, mieli za zadanie nawiązanie do modernistycznych tradycji Mokotowa oraz do okolicznej zabudowy z lat 50 ubiegłego wieku. Wybrali rozwiązanie, które jest z jednej strony w swej surowości klasyczne i uniwersalne, a z drugiej strony warszawskie. Znakiem tego jest chociażby zmienny rytm loggii na fasadzie od strony północnej, który jest nawiązaniem do rozwiązań, które można znaleźć między innymi w budynkach na Placu Powstańców Warszawy. Uznaliśmy to za udane połączenie nowoczesności z szacunkiem dla otoczenia. Nie jest to więc przypadkowa decyzja, ale wynik starannych analiz. Dotyczy to także wyboru pracowni architektonicznej, która swoim dorobkiem i renomą gwarantuje wzrost wartości nieruchomości w czasie dzięki walorom przestrzennym obiektu.

Czyli jakość architektury ma wpływ na wartość takiego obiektu ?

Oczywiście. Naszym zdaniem inwestowanie w luksusowe apartamentowce to także pewna etyka zachowania się wobec klientów. Chcemy im oferować wartość, która  składa się z kilku elementów; wspomnianej już architektury, ale nie tylko. Chodzi także o najwyższej klasy materiały zastosowane zarówno do budowy, jak i aranżacji wnętrz, odpowiednie rozwiązania ekologiczne, czy też tak ważną sprawę jak plac zabaw dla dzieci. Istotna z naszego punktu widzenia jest także współpraca z Maciejem Zieniem, jako architektem wnętrz części wspólnych. Wszystko to kreuje taki zestaw cech, który wręcz gwarantuje naszym klientom wzrost wartości nieruchomości w czasie. Staramy się też tak kalkulować ceny, żeby nasi klienci mogli być pewni, iż inwestują nie tylko w komfortowe i prestiżowe lokum, ale także w obiekt, którego wartość znacznie wzrośnie w przyszłości.

Jakie konsekwencje dla dzielnicy ma powstanie takiej luksusowej nieruchomości, jak Rezydencja Naruszewicza?

Idzie za tym tak wymierny czynnik, jak wzrost wartości okolicznych mieszkań, domów i działek. Wiążą się z tym także, jak w przypadku każdej takiej inwestycji, pozytywne zmiany społeczne.

Państwa oferta nie kończy się na oddaniu obiektu. Można także pójść dalej i zamówić wykończenie mieszkania.

Tak, mamy taką ofertę dla naszych klientów. Nasza spółka zależna, Platinum Elements, proponuje trzy standardy pełnego wykończenia mieszkań. Dzięki długoterminowym umowom z dostawcami najwyższej klasy wyposażenia możemy przy tym zaproponować naprawdę dobre ceny. Klient wprowadza się do gotowego mieszkania, bez mozolnej, wielomiesięcznej walki z fachowcami i pielgrzymek po sklepach. Oszczędza dzięki nam nie tylko czas, ale i pieniądze.

Bardzo dziękujemy za rozmowę

Rezydencja Naruszewicza to apartamentowiec położony w zielonej, warszawskiej dzielnicy Mokotów. Kilkukondygnacyjna nieruchomość rezydencjalna z podziemnymi garażami składa się z 76 luksusowych mieszkań o zróżnicowanym metrażu i strukturze oraz lokali usługowych przeznaczonych do indywidualnej aranżacji. Oddanie obiektu do użytku przewidziane jest w czwartym kwartale 2012 roku.

Platinum Properties Group jest spółką publiczną, której akcje notowane są na alternatywnym rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. PPG jest ekspertem w inwestowaniu na rynku nieruchomości luksusowych.

Więcej informacji: www.rezydencjanaruszewicza.pl

Kontakt prasowy