Technologie » Komputery

Gwiazdy światowej sceny SQL Server

W dniach 11-13 maja we Wrocławskim Centrum Kongresowym odbyło się największe w tej części Europy wydarzenie poświęcone tematom związanym z SQL Server – konferencja SQLDay 2015.

Do Wrocławia przyjechało 400 programistów i administratorów baz danych, inżynierów oprogramowania oraz specjalistów Business Intelligence. Na uczestników konferencji czekało 5 sesji warsztatowych oraz ponad 30 sesji tematycznych. W gronie prelegentów znalazły się światowe autorytety z dziedziny technologii SQL Server oraz baz danych m.in. Adam Machanic, Alberto Ferrari oraz Klaus Aschenbrenner.

Przez trzy dni Wrocław był polską stolicą programistów i administratorów baz danych, którzy z całej Polski, a także z innych krajów europejskich, zjechali na konferencję SQLDay 2015. Nieczęsto się zdarza, by w jednym miejscu można było spotkać tylu ekspertów o nazwiskach uznanych w świecie SQL Server.

11 maja, podczas pierwszego dnia wydarzenia pasjonaci technologii SQL Server mieli okazję podnosić swoje kwalifikacje podczas pięciu sesji warsztatowych. W jednej z nich, Marcin Szeliga - prezes Stowarzyszenia PLSSUG – przekonywał, że analitycy danych będą w gronie najbardziej pożądanych specjalistów na rynku pracy.

W ciągu najbliższych pięciu lat ilość danych cyfrowych wzrośnie 50-krotnie. W tym samym czasie liczba analityków powiększy się zaledwie o 50%, a już teraz brakuje ich na rynku. Ponadto, potrzeby analityczne firm ciągle rosną i zmienia się ich charakter — coraz częściej analiza danych przypomina badania naukowe (stawiane są hipotezy, które następnie są weryfikowane i na ich podstawie podejmowane są decyzje). Nic więc dziwnego, że już dziś średnia pensja mistrzów danych jest o 25% wyższa od średniej pensji kierowników projektów i o 40% wyższa od średniej pensji programistów, a mistrz danych znalazł się na pierwszym miejscu listy 25 najbardziej pożądanych zawodów serwisu LinkedIn. – powiedział Marcin Szeliga.
W ramach swojej sesji warsztatowej zatytułowanej „From 0 to DAX” Alberto Ferrari pomagał uczestnikom lepiej zrozumieć język programowania DAX.

Pełna galeria oraz relacja dostępna tutaj: http://erp-view.pl/relacje/gwiazdy_swiatowej_sceny_sql_server.html

openmediagroup