Gospodarka » Żywność
Gyoza z Częstochowy
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
Japońska firma została założona w 1909 roku i obecnie działa w 26 krajach na całym świecie zatrudniając ponad 27 tysięcy pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto spółki za zeszły rok kształtowała się na poziomie 14,1 miliarda dolarów.
W związku z rosnącym w ostatnich latach zainteresowaniem japońską kulturą, a przede wszystkim japońską żywnością firma Ajinomoto Frozen Foods postanowiła uruchomić produkcję gyozy również w Europie i powierzyć ją firmie Jawo. Według badań rynkowych – przeprowadzonych przez Japończyków - liczba restauracji oferujących kuchnię z kraju wschodzącego słońca wzrosła w ostatnim czasie na starym kontynencie o około 8 tysięcy lokali, dzięki czemu wzrosła też popularność japońskich pierogów.
Aby utrzymać japońskie standardy jakości wytwarzania żywności w częstochowskiej firmie została uruchomiona nowa specjalna linia produkcyjna dedykowana tylko pierogom gyoza. Obecnie w Jawo będą produkowane pierogi z nadzieniem drobiowo-warzywnym. W przyszłości Ajinomoto Frozen Foods ma zamiar poszerzyć ofertę o kolejne mrożone wyroby. Produkcja, która rozpoczęła się z końcem czerwca 2013 roku, w pierwszym roku współpracy planowana jest na 300 ton. Sprzedaż produkowanej w Jawo gyozy na rynek całej Unii Europejskiej będzie obsługiwana przez Ajinomoto Foods Europe SAS.
www.jawo.pl
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|

Bilans 2025 roku w SOFTSWISS: blisko 1000 pracowników w Polsce, inicjatywy społecznościowe
Preimushestva i nedostatki bystrykh onlain kreditov
Jakie korzyści daje ocieplenie ze styropianu?
Pięć kierunków, które zdefiniują przyszłość biur w 2026 roku
Komentarze (0)