Gospodarka » Żywność
Hiszpańska uczta z ryżem do paelli marki Halina
Zobacz więcej zdjęć » |
Dzięki stworzonemu specjalnie z myślą o tym daniu - ryżowi marki Halina, smak Hiszpanii możemy poczuć w swoim domu zarówno latem, jak i w chłodniejsze dni.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Rodem z Hiszpanii
Paella jest tradycjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym gorszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka. Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdzać do Hiszpanii. W ofercie marki Halina znajdziemy bowiem nową pozycję – specjalny ryż do paelli. Produkt bogaty jest w węglowodany złożone dodające energii oraz stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza oraz cynku. Ryż zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Jest również wyjątkowo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu paella z jego użyciem to gwarancja pysznego i szybkiego obiadu
Przepis na hiszpańską paellę
Składniki:
- 20 dag ryżu do paelli marki Halina
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
- 40 dag mrożonych krewetek
- cytryna
- 15 dag mrożonego groszku
- łyżka masła
- nitka szafranu
- pęczek natki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
- Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
- Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.
Smacznego!
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)