Zdrowie » Dziecko

Hiszpańskie Oliwki – to, co Tygryski lubią najbardziej!

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów.

Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Kolorowo, smacznie, zdrowo!

 

Właściwa dieta to podstawa prawidłowego rozwoju dziecka. Nawyki żywieniowe w dużej mierze zależą od przyzwyczajeń jakie kształcimy u nich od najmłodszych lat. Wpajanie maluchom zasad zdrowego odżywiania to jedna z lepszych rzeczy, jaką możemy dla nich zrobić, dlatego błędem jest zakładanie, że nasze dziecko coś lubi lub nie. W pierwszych latach życia wyostrzają się nasze zmysły, eksperymentujemy z jedzeniem, poznajemy i przyzwyczajamy się do nowych smaków i zapachów. Hiszpańskie Oliwki są doskonałą propozycją dla małych odkrywców. Są różnorodne pod względem kolorów występują w barwach od zieleni, poprzez odcienie różu i fioletu, po czerń. Dostępne w różnych wariantach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem, posmakują nawet największym niejadkom.

 

Przekąska przekąsce nierówna

 

Przekąski dla maluchów nie muszą składać się wyłącznie z chipsów, frytek, ciastek i sztucznie barwionych serków. Doskonale w tej roli sprawdzą się hiszpańskie oliwki, mają o 70% mniej tłuszczu niż popularne snacki. Oliwki, jako danie ,,na jeden kęs” cieszą się wielka popularnością na Kinder Balach. Można je podawać na tysiąc sposobów: zanurzać w domowych marynatach, dodawać do kanapek, a nawet deserów. Doskonale smakują także jako składnik zup i dań głównych. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują na każdym stole. Są niskokaloryczne – mają tylko 150 kcal na 100g oraz zawierają całe bogactwo wartości odżywczych. Są też źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych – przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Zawierają dużo błonnika i są lekkostrawne. Są bogate w dobroczynne tłuszcze, a zwłaszcza kwas oleinowy, który odpowiada za utrzymanie skóry dzieci w doskonałej kondycji. Kryją też w sobie cenne polifenole przeciwdziałające chorobom cywilizacyjnym, np. alergiom.

 

Zdrowe dzieci to szczęśliwe dzieci

 

Każdy rodzić pragnie zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe, uśmiechnięte i prawidłowo się rozwijały. Ważnym elementem właściwego rozwoju malucha jest odpowiednia dieta. Hiszpańskie Oliwki są idealnym sposobem na zapewnienie dzieciom pełnowartościowego źródła zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Oliwki nazywane „owocami długowieczności” są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata. Ze względu na swoje wyjątkowe walory zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

 

Little Chef - lekcja gotowania dla maluchów

 

Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama przyrządza kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.

 

Zabawny tuńczyk z hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g), 20 hiszpańskich zielonych oliwek, ¼ cebulki dymki (opcjonalnie), szczypiorek, 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania: Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez i wymieszaj. Uformuj na talerzyku

w zabawne kuleczki, całość fantazyjnie udekoruj plasterkami oliwek. Powstałą pastę można również rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

 

 

Wesoła ciuchcia z dodatkiem hiszpańskich oliwek

Składniki: 4 filety z mintaja, 15 posiekanych hiszpańskich oliwek, roztrzepane jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Podziel fileciki na mniejsze kawałki. Oliwki posiekaj w drobniutkie kawałeczki i wymieszaj z bułką tartą. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą wymieszaną  z kawałeczkami oliwek. W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy. Fileciki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Udekoruj krążkami z oliwek, tworząc w ten sposób smaczne wesołe ciuchcie. Podawaj niejadkowi z sałatką i oliwkami.

 

Chrupiące stożki z delikatnym mięskiem i hiszpańskimi oliwkami

Składniki na farsz: 1 mała cebula, 200 g mięsa mielonego, 10 posiekanych hiszpańskich oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Składniki na sos: 1 jogurt, kilka kropel oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Składniki na ciasto: 225 g mąki, 90 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania: Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

 

Delikatne szaszłyczki z kurczaka i panierowanych hiszpańskich oliwek

Składniki: ½ piersi z kurczaka podzielonej na kawałki, 12 dużych hiszpańskich oliwek, roztrzepane jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: Kawałeczki piersi z kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy. Hiszpańskie oliwki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Na patyczki do szaszłyków nadziej kawałeczki piersi i panierowane oliwki. Serwuj jako przekąskę „na jednego kęsa”. Panierowane oliwki doskonale sprawdzą się na każdym Kinder Balu.

 

 

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl

oraz na:  www.facebook.com/hiszpanskieoliwki

Kontakt dla mediów: Agata Falęcka, ConTrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »