Firma » Biznes

HR ma dostarczać transformację, czyli co przyniesie 2018 rok branży HR w Polsce?

Z pespektywy dostawców najnowszych rozwiązań IT dla HR miniony rok upłynął pod hasłem optymalizacji i digitalizacji procesów oraz kolejnych wdrożeń rozwiązań chmurowych. W roku 2018 trend digitalizacji i migracji do chmury powinien przyspieszyć.

Działy HR powinny odgrywać coraz bardziej strategiczną rolę.

Tym rządził się 2017

W ubiegłym roku, podobnie jak w latach poprzednich, branżę HR zdominował trend digitalizacji. Według raportu Deloitte Human Capital Trends 2017, widoczna jest ona w trzech obszarach: pracowników, miejsca pracy oraz zarządzania kapitałem ludzkim, czyli w procesach z obszaru tzw. „miękkiego” i „twardego” HR.

Mimo żywej dyskusji i rosnącej popularności rozwiązań chmurowych, praktyka pokazała, że ich adaptacja w Polsce była niższa niż spodziewana. Potwierdzają to badania, z których jednoznacznie wynika, że wiele firm jest świadomych korzyści, jakie niesie ze sobą chmura obliczeniowa, jednak udział tej formy dostarczania rozwiązań IT w naszym kraju był stosunkowo niski. – mówi Teresa Olszewska, Prezes Zarządu GAVDI Polska i ekspert w obszarze technologii dla HR.
W ubiegłym roku zrealizowaliśmy wiele innowacyjnych projektów, rozpoczęliśmy też m.in. wdrożenie w firmie Nexteer Automotive Poland, gdzie po raz pierwszy w Europie Środkowo – Wschodniej wdrażane jest rozwiązania SuccessFactors Employee Central Payroll, czyli całe środowisko kadrowo-płacowe jest budowane w chmurze. Spodziewamy się, że prawdziwy boom na tego typu projekty nastąpi w 2018 roku – dodaje Teresa Olszewska.
W minionym roku dużo czasu poświęcało się także dyskusji dotyczącej podejścia do zarządzania tzw. millenialsami i pokoleniem „Z”. Potrzeba dopasowania metod zarządzania do oczekiwań młodszej generacji pracowników powoduje konieczność wprowadzenia zmian w dotychczasowym podejściu.

Czytaj całość artykułu tutaj: https://www.erp-view.pl/rozwiazania_hr/hr_ma_dostarczac_transformacje_czyli_co_przyniesie_2018_rok_branzy_hr_w_polsce.html

openmediagroup

Zamów opracowanie informacji prasowej

Za 1 dzień:
Maskotka z filcu - warsztaty, 22.09, godz. 12:00, Empik Bonarka, Kraków,

Array ( [p_srv_id] => 3 [p_usr_id] => 101120 [p_type] => ARTICLE [p_accepted] => YES [p_status] => ENABLED [p_pkg_nr] => 1 [p_pkg_items] => 4 [p_ctg_ids] => )