Technologie » Komputery

I, Co-bot

Technologia cyfrowa daje początek czwartej rewolucji przemysłowej, a Thio Stieber rozważa, co może to oznaczać dla pracowników. Czy wszyscy będziemy pracować z robotami?

Od czasu, gdy HAL w filmie “2001: Odyseja Kosmiczna” przestał być posłuszny, ludzkość zaczęła być ostrożna, jeśli chodzi o oddawanie zbyt dużej kontroli komputerom. Jednakże dziś producenci muszą się decydować na takie właśnie rozwiązanie – w przeciwnym razie będą musieli pogodzić się z szybkim wyginięciem.

Inteligentny proces produkcji – integracja różnych procesów w łańcuchu wartości z wykorzystaniem IT – jest nazywany „czwartą rewolucją przemysłową” lub Przemysłem 4.0. Dlaczego? Ponieważ zmienia on sposób organizacji produkcji oraz zawody, które się do tego przyczyniają.

Wyobraźmy sobie montaż w fabryce samochodów w całości obsługiwanej przez maszyny. To nic nowego, ale te maszyny wchodzą w interakcje z pracownikami – są to Coboty (skrót od angielskiej nazwy collaborative robots). To nie wszystko. Rozmawiają także z samochodami, które tworzą, co sprawia, że podejmują inteligentne decyzje, jeśli chodzi o wybór kolejnej stacji montażowej, do której powinny się udać. „Muszę przykręcić koła, ale maszyna jest zajęta, więc najpierw zajmę się zamontowaniem zderzaków” – tego rodzaju decyzje.

Ponadto ze względu na dywersyfikację produktów oraz oczekiwania klientów względem ich personalizacji, samochody mogą nieznacznie różnić się od siebie akcesoriami, kolorem, a nawet designem. Producenci ciężarówek poszli w tym trendzie o krok dalej – liczba możliwych wariantów i dostosowania poszczególnych elementów do wymagań klienta sprawia, że każdy pojazd jest „wyjątkowy”. Te zindywidualizowane elementy są tworzone na zamówienie wprowadzane do komputera, który otrzymuje instrukcje z działu projektowania oddalonego o 5000 mil, który z kolei dostaje informacje od depozytariusza danych zebranych od użytkowników końcowych na całym świecie. Wydajność procesu jest bez zarzutu, jakość jest doskonała, a klient jest bardziej zadowolony, niż kiedykolwiek wcześniej.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/erp/i_co_bot.html

openmediagroup