Zdrowie » Uroda
IM WIĘCEJ KALORII TYM MNIEJ? 3 proste sposoby na obniżenie kaloryczności posiłku
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
Po pierwsze, zbilansuj
Posiłek składający się z gotowanego dorsza, surówki selerowej i dzikiego ryżu ma mniej więcej tyle samo kalorii co pączek lub parówka. Pomijając fakt, że obiad ma 300 g a pączek nie ma nawet połowy tego, czy to nie wszystko jedno, co zjemy, skoro dostarczymy sobie jednakową ilość energii? Jaka to różnica? Otóż zasadnicza!
Energię czerpiemy z trzech różnych źródeł w naszym pożywieniu. Są to:
· białka
· tłuszcze
· cukry
Ponadto pamiętajmy także o mikroelementach jak witaminy czy sole mineralne, które między innymi pomagają magazynować i przetwarzać pozyskaną energię. Jednakże aby strawić tłuszcz, potrzebujemy ok.3% energii, jaką nam dostarczy. Co to znaczy? Znaczy to, że jeśli dostarczymy organizmowi 100 kcal w postaci tłuszczu, (a tyle ma np. 14 g masła) to przyswoimy 97 kcal bo 3 kcal wyniesie strata na przetrawienie go. A gdyby było na odwrót? Przy węglowodanach potrzebujemy w zależności od postaci, w jakiej występują, już 5 - 15 %. Najwięcej jednak kosztuje nas zmetabolizowanie białka. To nawet 20 - 30 % energii jaka pochodzi głównie z mięsa i roślin strączkowych. Jaki stąd wniosek? Nie rezygnuj z białka, chcąc zrzucić zbędne kilogramy.
Po drugie, zacznij grymasić
Istnieją produkty, na których strawienie spożytkujemy więcej energii, niż są nam one w stanie dostarczyć. I tak dla przykładu 100 g selera naciowego (to absolutny król w tej kategorii) dostarczy nam ok. 10 kcal, ale żeby go strawić, potrzeba prawie 100 kcal. Tym sposobem przez zjedzenie warzywa, mamy deficyt 90 kcal. Organizm pobierze sobie różnicę z zapasów. Inne owoce i warzywa, zawierające takie „ujemne kalorie” przedstawia poniższa tabela:
| Warzywa | Owoce |
| seler naciowy | grejpfrut |
| sałata | rabarbar |
| papryka | arbuz |
| brokuły | melon |
| kapusta | ananas |
| ogórki | jabłko |
Po trzecie, nie ulepszaj
Aby zachować ujemny bilans kaloryczny produktów, powinno się je spożywać w jak najmniej przetworzonej postaci i z jak najmniejszą ilością dodatków. Łyżka majonezu do sałatki to 166 kcal, zaś 100 g samej marchwi niespełna 30. Zamiast oliwy do sałaty, użyjmy soku z cytryny lub pomarańczy, warzywa najlepsze będą na surowo (bez topionego masła i bułki tartej)! Mięso i ryby zamiast smażone na tłuszczu niech będą gotowane lub z grilla. Nie obierajmy białej skórki z grejpfruta i innych owoców cytrusowych – zawiera ona błonnik, który naturalnie wzmacnia efekt ujemnego bilansu kalorycznego.
Zdjęcie: emaks.pl
Nadesłał:
Verbum
|

Jesienne spotkanie z dynią w Centrum Handlowym Auchan Krasne
„BĘKARTY BERNADETTY” I WARSZTAT ANTYDYSKRYMINACYJNY. TEATR PINOKIO W ŁODZI DLA TYCH, KTÓRZY NIE ODWR
MR.DIY wkracza do Bydgoszczy – nowy sklep już wkrótce w CH Focus
Tapetowanie na nowo – jak połączyć farbę i tapetę w jednym wnętrzu?
Aluprof po raz 17. z tytułem Lidera Rynku Stolarki!
Komentarze (1)
Artykuł dosyć ciekawy jednak nadal nie rozumiem co to znaczy "ujemne" kalorie. Nie interesuję się dietetyką jednak artykuł zasługuje na pochwałę ze względu na prosty język i jasny opis zagadnienia co do ilości kcal w różnych produktach i sposobu ich przetwarzania przez organizm.
Jeśli zaś chodzi o skórkę od grejpfruta-owszem zawiera błonnik ale nie da się jej całej zjeść, bo nie smakuje zbyt dobrze i może też czasami powodować inne odwrotne reakcje niż byśmy chcieli. Te reakcje to np. obstrukcja na skutek nietolerancji tejże skórki. Ktoś dociekliwy mógłby spytać: "dlaczego tak się dzieje?" Odpowiedź jest prosta: organizm musi się przyzwyczaić do nowych pokarmów.:) Mimo wszystko artykuł bardzo ciekawy.:)